Recepti Desert 01. srpnja 2025.

Frozen Espresso - posebna ledena kava koja se jede!

Desert
5 MIN
0 MIN
1
SREDNJE
frozen espresso
Frozen Espresso by chef Christian Petroni
foto: Instagram @christianpetroni
Frozen Espresso odličan je desert koji posebno paše u ove vrele ljetne dane, kada jedemo samo hladno i ledeno. Imamo recept američkog chefa i food blogera Christiana Petronija

Ljeto traži stalno nova osvježenja - u obliku hladnih sokova, osvježavajućih koktela, povrtnih i voćnih salata, ledenih deserata, pa i raznih oblika ledenih kava. Nama je posljednjih dana veliki hit jedan ledeni desert na žlicu - Frozen Espresso, odnosno zamrznuti espresso. Zapravo je to ledena kava koja se ne pije nego se jede!

Ledena kava koja se jede!

Frozen Espresso sastoji se od poluzamrznutog zaslađenog espressa i tučenog slatkog vrhnja aromatiziranog vanilijom. Za pripremu ti treba doslovno 5 minuta, ali i 1-2 sata strpljenja da se espresso dovoljno zaledi i dobije željenu teksturu. Ma ovo je granita od kave na stotu!

Provjeri jesmo li s pravom oduševljeni - isprobaj naš superjednostavan recept za Frozen Espresso koji smo pronašli na društvenim mrežama chefa i food blogera Christiana Petronija, a donosimo ga u nastavku!

@christianpetroni frozen espresso & vanilla panna #food #fyp ♬ Mack the Knife - Bobby Darin

Ne gasi ekran dok kuham

Frozen Espresso
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
1
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Espresso 120 ml
  • Smeđi šećer 2 žličica
  • Slatko vrhnje 120 ml
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Šećer u prahu 1 žlica
  • Sol 1 prstohvat
  • Led
Postupak
  1. U vrući espresso ili jaku kavu dodaj smeđi šećer i promiješaj da se šećer rastopi. Zaslađeni espresso prelij u plitku posudu (manji pleh za pečenje) i stavi u zamrzivač. ostavi u zamrivaču 1-2 sata dok espresso ne postane djelomično zamrznut, odnosno dovoljno čvrst da se može usitniti, ali ne smije biti potpuno zamrznut.


  2. Izmiksaj ili pjenjačom umuti slatko vrhnje s vanilijom, šećerom u prahu i prstohvatom soli dok ne dobiješ mekani šlag, odnosno meke vrhove na šlagu.


  3. Uko želiš kremastiju teksturu ledenog espressa, dodaj poluzamrznuti espresso i nekoliko kockica leda u blender. Blendaj kratko, dok smjesa ne postane glatka, ali i dalje gusta - poput granite ili poluzamrznutog milkshakea.


  4. U hladnu čašu žlicom dodaj prvo poluzamrznuti espresso, a na vrh tučeno slatko vrhnje aromatizirano vanilijom.

    Ukrasi s malo espresso praha, kakao praha ili naribane čokolade.


I ove slastice i napitci sadrže espresso, isprobaj ih!

Espresso Martini Fudge: Klasični koktel u desertnom izdanju Možda vas zanima... Espresso martini fudge - slastan spoj koktela i kolača Recepti espresso martini Možda vas zanima... Nazdravi proljeću uz sjajan espresso martini Recepti starbucks kava Možda vas zanima... Najpoznatija Starbucks kava za jutro puno energije Recepti Možda vas zanima... Espresso cheesecake - spoj omiljenih dviju poslastica Kolumne kava Možda vas zanima... Lisnato s espresso-kremom, bijelom čokoladom i cimetom Recepti Možda vas zanima... Kako napraviti espresso freddo - osvježavajući ljetni napitak? Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.