Frozen Espresso odličan je desert koji posebno paše u ove vrele ljetne dane, kada jedemo samo hladno i ledeno. Imamo recept američkog chefa i food blogera Christiana Petronija
Ljeto traži stalno nova osvježenja - u obliku hladnih sokova, osvježavajućih koktela, povrtnih i voćnih salata, ledenih deserata, pa i raznih oblika ledenih kava. Nama je posljednjih dana veliki hit jedan ledeni desert na žlicu - Frozen Espresso, odnosno zamrznuti espresso. Zapravo je to ledena kava koja se ne pije nego se jede!
Ledena kava koja se jede!
Frozen Espresso sastoji se od poluzamrznutog zaslađenog espressa i tučenog slatkog vrhnja aromatiziranog vanilijom. Za pripremu ti treba doslovno 5 minuta, ali i 1-2 sata strpljenja da se espresso dovoljno zaledi i dobije željenu teksturu. Ma ovo je granita od kave na stotu!
Provjeri jesmo li s pravom oduševljeni - isprobaj naš superjednostavan recept za Frozen Espresso koji smo pronašli na društvenim mrežama chefa i food blogera Christiana Petronija, a donosimo ga u nastavku!
U vrući espresso ili jaku kavu dodaj smeđi šećer i promiješaj da se šećer rastopi. Zaslađeni espresso prelij u plitku posudu (manji pleh za pečenje) i stavi u zamrzivač. ostavi u zamrivaču 1-2 sata dok espresso ne postane djelomično zamrznut, odnosno dovoljno čvrst da se može usitniti, ali ne smije biti potpuno zamrznut.
Izmiksaj ili pjenjačom umuti slatko vrhnje s vanilijom, šećerom u prahu i prstohvatom soli dok ne dobiješ mekani šlag, odnosno meke vrhove na šlagu.
Uko želiš kremastiju teksturu ledenog espressa, dodaj poluzamrznuti espresso i nekoliko kockica leda u blender. Blendaj kratko, dok smjesa ne postane glatka, ali i dalje gusta - poput granite ili poluzamrznutog milkshakea.
U hladnu čašu žlicom dodaj prvo poluzamrznuti espresso, a na vrh tučeno slatko vrhnje aromatizirano vanilijom.
Ukrasi s malo espresso praha, kakao praha ili naribane čokolade.
I ove slastice i napitci sadrže espresso, isprobaj ih!