gastro postao
Meka, pahuljasta peciva idealan su dodatak doručku, ručku, pa i večeri.
Englezi ih obožavaju za doručak, s poširanim jajima, a izvrsni su i za pripremu sendviča. Možete ih pripremiti unaprijed, smrznuti u zamrzivaču pa prije upotrebe samo lagano tostirati u tosteru ili na tavi.
Pripremite pahuljaste i meke engleske muffine, dodajte im poširano jaje i šunku, a zatim uživajte u njima u najraskošnijem doručku u godini.
Za pripremu muffina trebat će vam:
- 3 šalice brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice Dr. Oetker suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 šalica vode
- 2 žlice otopljenog maslaca
- Kukuruzno brašno
Za pripremu poširanog jaja trebat će vam:
- Jaja
- Ocat
- Sol
Priprema peciva:
- Kombinirajte brašno, sol, kvasac i šećer i dobro promiješajte.
- Dodajte vodu i maslac pa zamijesite tijesto.
- Nauljite posudu pa je prekrijte plastičnom folijom i pustite da se tijesto diže oko sat vremena.
- Kad se diglo, razvaljajte ga na debilju od dva centimetra i izrežite krugove.
- Tepsiju ili papir za pečenje pospite kukuruznim brašnom pa posložite muffine.
- Prekrijte s još plastične folije iostavite još 20 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Muffine najprije ispecite na tavi, 2 minute sa svake strane, a zatim ih prebacite u pećnicu na još oko desetak minuta.
Priprema jaja:
- Jaja poširajte u malo dubljoj posudi u koju ste stavili vodu, žlicu octa i par zrna soli.
- Brzim pokretima ruku pomiješajte vodu kako biste stvorili vrtlog.
- Kada je voda skoro proključala, jaje razbijete u zdjelicu ili šeflju te ga polagano spuštajte u vodu.
- Kuhajte 3-5 minuta ovisno o željenoj tvrdoći..
- Kada ste jaje poširali poželjno ga je izvaditi u vruću vodu koja nije začinjena (neutralnu) kako biste isprali kiselost te zatim na papirnati ubrus kako bi se upilo viška tekućine.
- Poširano jaje zatim formirajte tj. ako niste dobili željeni okrugli oblik odrežite višak bjelanjka.
- Poslužite uz peciva i šunku.
Dobar tek!