Juha od pečenih rajčica po receptu poznate glumice

Anita Matić Delić Juha od pečenih rajčica
Glumica Anita Matić Delić na društvenim mrežama rado dijeli svoje recepte koji obiluju sezonskim namirnicama. Njezina juha od pečenih rajčica pravi je ljetni hit!
Vidi originalni članak

Glumica Anita Matić Delić odlična je kuharica, a ona i suprug, snimatelj Mario Delić vole jesti zdravo i – vegansko. Anita na svom Instagramu i Facebooku rado dijeli odlične recepte za fina, sezonska jela kakva svima i preporučuje.

"Volim tradicionalna jela pretvarati u veganska, tako i nastojim približiti moj način prehrane ljudima koji su dosad uglavnom jeli tradicionalnu hranu. Primjerice, pita krumpiruša je pravo vegansko jelo. Također, mnogi vole moj dinstani kiseli kupus s pire krumpirom i seitanom. Seitan se može i izostaviti jer i naši stari ovo su jelo često jeli bez mesa, jer ga nisu uvijek imali.

 

vegansko, a domaće Veganska jela ne moraju biti čudna i nedostupna!

 

Pa onda grah i ričet – kojem okus sjajno nadopune kobasice od tofua, ali i ja ga često jedem bez tog dodatka. Zimi trebamo koristiti namirnice i načine kuhanja koji griju organizam, a ljeti one koje ga hlade. Pa grah i ričet sigurno nećemo jesti ljeti“, govori glumica koja ljeti često priprema razne salate, (hladne) juhe, uglavnom – koristi obilje voća i povrća koje nam je dostupno ljeti.

Nedavno je s pratiteljima podijelila svoj recept za juhu od pečenih rajčica, koja će se svidjeti svima. Uz nju obično poslužuje veganski ribanac, a mi ti donosimo oba Anitina recepta. "Ajme divote! I to još s rajčicama iz maminog vrta… pa di ćeš bolje?!😋“, tako je glumica komentirala svoj recept.

Juha od pečenih rajčica

Sastojci:

  • 1 kg rajčica
  • 1 paprika (po želji)
  • 1 glavica češnjaka
  • 2 luka
  • sol
  • papar u zrnu, drobljeni
  • začinske suhe trave po želji: timijan, bosiljak, origano…
  • maslinovo ulje
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1/3 šalice kus-kusa + voda (količina vode prema uputama na pakiranju kus kusa)
  • 2/3 šalice domaćeg veganskog ribanca
  • listići svježe mente

 

GASTRO ZVIJEZDA Tofu gyros izgleda sjajno, a oduševit će garantirano i ne-vegane

 

Postupak:

  1. Rajčice operi i nareži na veće komade. Papriku (ako koristite, jer može i bez) operi i nareži na komade. Luk oguli i nareži na veće komade. Glavici češnjaka odreži vrh tako da se vide češnjevi češnjaka.
  2. Zagrij pećnicu na 200*C.
  3. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Povrće posloži na pleh, u sredinu stavi glavicu češnjaka pa sve začini solju, paprom, začinskim travama i zalij maslinovim uljem. Peci oko 30 minuta (po potrebi malo duže).
  4. Dok se povrće peče zakuhaj vodu za kus-kus i u zasebnoj zdjeli prelij ga prokuhanom vodom te ostavite sa strane da kus-kus upije vodu i nabubri.
  5. Zakuhaj povrtni temeljac. Ja ga na brzinu radim sa Zrnetom, koju možeš nabaviti u trgovinama BioBio. Na 500 ml vode dodam 1 punu žlicu Zrnete i kuham par minuta.
  6. Pečeno povrće (sve osim glavice češnjaka!) zajedno sa sokom koje je pustilo izvadi iz pećnice i stavi u lonac (ili blender, sjeckalicu). Uzmi pečeni češnjak i rukama istisnite sve češnjeve iz glavice i dodaj ih povrću. Možeš sve izmiksati u loncu pomoću štapnog miksera ili u blenderu.
  7. Izmiksanom povrću dodaj temeljac i javorov sirup pa kratko zakuhaj. Po potrebi dodaj još začina. Makni s vatre. Dodaj nabubreni kus-kus i veganski ribanac i sve dobro promiješaj.
  8. Juhu sam poslužila uz listiće svježe mente koja je cijeloj priči dala osvježavajući ljetni ton👌
     

Savjet više: Za bezglutensku varijantu umjesto kus-kusa može se koristiti primjerice kvinoju, a može i kuhani slanutak ili bijeli grah - u tom slučaju mahunarku izmiksaj zajedno s pečenim povrćem i dobit ćeš kremoznost i gustoću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anita Matic Delic (@anitamaticdelic)


Veganski ribanac

Sastojci:

  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1 šalica blanširanih badema
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 2 žličice soli

Postupak:

  1. Sve sastojke stavi u multipraktik ili sjeckalicu i miksaj do mrvičaste strukture.
  2. Čuvaj u staklenci u hladnjaku.

 

Jesensko obilje Savijača od gljiva – iskoristi vrganje dok se još mogu pronaći

 

Posjeti Gastro.hr