Krem juha od krumpira priprema se u tren oka!

Shutterstock Obožavaš krem juhe? Isprobaj slasnu verziju s krumpirom!
Obožavaš krem juhe? Isprobaj slasnu verziju s krumpirom!
Vidi originalni članak

Guste, kremaste i zasitne juhe jednostavno su dobra ideja za ove hladnije dane. Osim što ih je jednostavno pripremiti, kombinacija je toliko da možeš uvijek pripremiti neku "novu". Jednostavna priprema i jednostavan, fin okus lako će pridobiti svakog da zavoli ovakve juhe. A možda najjednostavnija od njih je juha od krumpira. Može to biti izvrsno predjelo, ali funkcionira odlično i kao glavno jelo za neki laganiji ručak - a možda i večera! Po želji je možeš obogatiti dodatkom krutona, odnosno prepečenih kockica kruha. 

Za pripremu juhe bit će ti potreban temeljac. Ako si u žurbi možeš upotrijebiti kocku, a ako imaš više vremena (i volje), uvijek savjetujemo pripremu domaćeg temeljca. Možeš ga zamrznuti i vaditi po potrebi. Tako će ti za svaku juhu trebati još manje vremena kad je počneš pripremati. 

male tajne Trikovi pomoću kojih ćeš uvijek skuhati savršenu juhu

Kremasta juha od krumpira 

Sastojci: 

  • 3 žlice maslaca
  • 1 srednji žuti luk, nasjeckan 
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • 40 g brašna
  • 6 krumpira oguljenih i narezanih na kockice
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 400 ml mlijeka 
  • 150 ml vrhnja za kuhanje 
  • 1 ½ čajne žličice soli
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 150 g kiselog vrhnja 
  • Sjeckani cheddar sir
  • Vlasac, po želji 

Priprema: 

  1. Dodaj maslac i nasjeckani luk u veliki lonac. Pirjaj na srednjoj vatri dok luk ne omekša (3-5 minuta).
  2. Dodaj češnjak i pirjaj dok ne zamiriše (oko 30 sekundi).
  3. Posipaj brašnom i miješaj dok ne postane glatko (po potrebi koristi pjenjaču).
  4. U lonac dodaj krumpir narezan na kockice zajedno s pilećim temeljcem, mlijekom, vrhnjem za kuhanje i začinima. Dobro promiješaj. 
  5. Zakuhaj i kuhaj dok krumpir ne omekša (oko 10 minuta).
  6. Smanji vatru te otprilike pola juhe stavi u blender (pazi, bit će vruće!) i izmiksaj dok smjesa ne postane glatka. Alternativno možeš koristiti štapni mikser.
  7. Pasiranu juhu vrati u lonac i dodaj kiselo vrhnje, dobro promiješaj.
  8. Pusti da se juha kuha još 15 minuta prije posluživanja.
  9. Posluži toplo, uz dodatak kiselog vrhnja, cheddar sira i vlasca.

Isprobaj i sljedeće krem juhe: 

 

Krijepe dušu i tijelo Tri kremaste juhe koje volimo u prohladnim jesenskim danima

proljeće na žlicu Juha od graška: bistra i krem varijanta

Jela na žlicu Popravi dan jednom od ovih krem juha!

jesenske namirnice Tri sezonske krem juhe koje ćeš obožavati

Posjeti Gastro.hr