Guste, kremaste i zasitne juhe jednostavno su dobra ideja za ove hladnije dane. Osim što ih je jednostavno pripremiti, kombinacija je toliko da možeš uvijek pripremiti neku "novu". Jednostavna priprema i jednostavan, fin okus lako će pridobiti svakog da zavoli ovakve juhe. A možda najjednostavnija od njih je juha od krumpira. Može to biti izvrsno predjelo, ali funkcionira odlično i kao glavno jelo za neki laganiji ručak - a možda i večera! Po želji je možeš obogatiti dodatkom krutona, odnosno prepečenih kockica kruha.
Za pripremu juhe bit će ti potreban temeljac. Ako si u žurbi možeš upotrijebiti kocku, a ako imaš više vremena (i volje), uvijek savjetujemo pripremu domaćeg temeljca. Možeš ga zamrznuti i vaditi po potrebi. Tako će ti za svaku juhu trebati još manje vremena kad je počneš pripremati.
Kremasta juha od krumpira
Sastojci:
- 3 žlice maslaca
- 1 srednji žuti luk, nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 40 g brašna
- 6 krumpira oguljenih i narezanih na kockice
- 1 l pilećeg temeljca
- 400 ml mlijeka
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 1 ½ čajne žličice soli
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 150 g kiselog vrhnja
- Sjeckani cheddar sir
- Vlasac, po želji
Priprema:
- Dodaj maslac i nasjeckani luk u veliki lonac. Pirjaj na srednjoj vatri dok luk ne omekša (3-5 minuta).
- Dodaj češnjak i pirjaj dok ne zamiriše (oko 30 sekundi).
- Posipaj brašnom i miješaj dok ne postane glatko (po potrebi koristi pjenjaču).
- U lonac dodaj krumpir narezan na kockice zajedno s pilećim temeljcem, mlijekom, vrhnjem za kuhanje i začinima. Dobro promiješaj.
- Zakuhaj i kuhaj dok krumpir ne omekša (oko 10 minuta).
- Smanji vatru te otprilike pola juhe stavi u blender (pazi, bit će vruće!) i izmiksaj dok smjesa ne postane glatka. Alternativno možeš koristiti štapni mikser.
- Pasiranu juhu vrati u lonac i dodaj kiselo vrhnje, dobro promiješaj.
- Pusti da se juha kuha još 15 minuta prije posluživanja.
- Posluži toplo, uz dodatak kiselog vrhnja, cheddar sira i vlasca.
Isprobaj i sljedeće krem juhe: