Špajza 26. studenoga 2023.

Temeljac - obavezni temelj vrhunskih jela

goveđi temeljac
Goveđi temeljac foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Za dobar temeljac potrebno je dosta vremena i kvalitetne namirnice, ali trud će se isplatiti kada ga dodaš u svoj omiljeni umak...

Umak koji će komplementirati jelu može se pripremati na mnoštvo načina, a jedna od najsofisticiranijih podrazumijeva upotrebu temeljca. Metodu su razvili francuski majstori kuhinje, a njegova upotreba daje umake intenzivnih aroma i punog tijela.

Dobar temeljac za pripremu umaka zahtijeva vremena i kvalitetne namirnice, no pravi će se gastronomi složiti da se trud isplati. Kvalitetno pripremljen temeljac možete čak zapakirati u male vrećice, zamrznuti i tako uštedjeti vrijeme u budućim kulinarskim majstorijama.

Iako se temeljci za pripremu umaka mogu pripremati od raznih sastojaka, osnovni su oni mesni i riblji, a svi moraju biti punog okusa i sadržavati dovoljno kolagena odnosno želatine kako bi, kada se reduciraju, dali umak punog tijela.

pileci temeljac | Author: Stockfood Izrada pilećeg temeljca foto: Stockfood

Mesni temeljci

Pri pripremi mesnog temeljca valja imati na umu da je meso odličan izvor okusa, ali skroman želatine, dok kosti i kožica daju slabiju aromu, ali obilje želatine. Stoga se u pripremi mesnog temeljca najčešće kombiniraju i meso i kosti koji se kuhaju u dvostruko većoj količini vode (primjerice na 1 kg mesa i kosti dodaje se 2 L vode).

Sastojci za svijetli temeljac se prvo stavljaju u hladnu vodu koja se polagano zagrijava do ključanja te zatim vade iz posude i ispiru. Ovim postupkom blanširanja potiče se koagulacija proteina na površini mesa i kostiju kako bi se dobio bistar, oku ugodan, temeljac. U pripremi tamnih temeljaca za tamne umake kosti i meso se peku u pećnici dok ne posmeđe i proces blanširanja nije potreban.

 

juha s griz noklicama Možda vas zanima... Domaća pileća juha s griz noklicama Recepti



Nakon blanširanja odnosno posmeđivanja, meso i kosti se stavljaju u hladnu vodu i polagano kuhaju u otvorenoj posudi na blagoj vatri. Masnoće i eventualno nečistoće koje se dižu na površinu se uklanjaju.

Za zaokružen okus u ovoj fazi pripreme se temeljcu može dodati aromatično povrće – celer, mrkva, luk – začinsko bilje, a ponekad i vino te se nastavlja kuhati još 2-3 h. Sol se u pravilu ne dodaje u pripremu temeljca. Dobiveni temeljac se procjeđuje, hladi i spreman je za daljnju obradu u umak.Riblji temeljac

Zahvaljujući hladnijem okruženju u kojem obitava, kolagen u ribi se razlikuje od onog u mesu. Samim time priprema ribljeg temeljca zahtijeva manje vremena. Kosti, koža čak i cijela riba kojoj su uklonjene škrge pažljivo se operu.

Za dobivanje posebne arome ribljeg temeljca neki će kuhari prvo sastojke pirjati na rastopljenom maslacu desetak minuta, a tek zatim dodati vodu i kuhati na srednje jakoj vatri. Pritom je daljnji postupak vrlo sličan onome kod pripreme mesnog temeljca, samo traje znatno kraće – manje od 1 h.

 

 | Author: Getty Images Pileći temeljac foto: Getty Images


Velouté - od temeljca do umaka

Jedan od osnovnih umaka francuske kuharske škole je umak veloute. Riječ je bijelom umaku iz kojeg se mogu praviti brojne izvedenice (primjerice umak allemande), a priprema se od pilećeg, telećeg ili ribljeg temeljca i zaprške. Veloute se prema želji može oplemeniti začinskim biljem, a odlično se slaže uz meso peradi, mesne okruglice ili jela od plodova mora.

Osnovni recept za velouté umak

Sastojci:

  • 1 i ½ šalica svijetlog temeljca od teletine, plietine ili ribe (1 šalica = 250 ml)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • sol i papar 


Postupak:

1. U posudi zagrij temeljac na laganoj vatri.
2. U drugoj posudi rastopi maslac (pazi da ne zagori), dodaj brašno i miješaj dok smjesa ne postane zlatnosmeđa.
3. Zapršci postepeno dolijevaj temeljac miješajući cijelo vrijeme. Pojačaj vatru i kada smjesa provrije, smanji vatru i kuhaj dok se umak ne zgusne (5-10 minuta).
4. Ukoliko se stvori tanka kožica na vrhu umaka, ukloni ju žlicom.
5. Posoli i popapri po želji.
6. Serviraj uz željeno jelo.

 

 | Author: Getty Images Temeljac je odlličan i za izradu krem juha foto: Getty Images
 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.