Uz jela na žlicu, posebno zimi, ne možeš pogriješiti. Griju, hranjiva su, zasitna i – utješna! Rado kuhamo razna variva, juhe, gulaše, umake… A kako bi oni imali što bolji okus dobro je imati spreman temeljac koji će ih dignuti na višu razinu.
Ponekad je dovoljan povrtni temeljac, no naš današnji favorit je – temeljac od kostiju od kojeg vrlo jednostavno možeš napraviti finu mesnu juhu, ali ga i koristiti u svim gore spomenutim jelima, kao i u rižotima i brojnim drugim specijalitetima.
Jednostavan recept za temeljac od kostiju
Donosimo odličan, jednostavan recept za temeljac od kostiju koji ima puno nutritivnih benefita, a između ostalog sadrži i puno kolagena, te čarobne tvari koja je dobra za naše zglobove, kožu, kosu…
Ovaj predivni temeljac od kostiju odmah možeš upotrijebiti za kuhanje, a ostatak (ako ćeš ga iskoristiti u nekoliko dana), možeš čuvati u hladnjaku. Također, moguće ga je i zamrznuti pa tako uvijek imati pri ruci.
Ma nema boljeg od finog temeljca od kostiju!
Temeljac od kostiju
Sastojci:
- 1 kg kostiju (telećih, goveđih, pilećih, a mogu se koristit i pileće i svinjske nogice, pileća leđa…)
- povrće – mrkva, poriluk, celer, peršin, pastrnjak, luk…
- sol, papar
- malo octa
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi kosti u pleh za pečenje i peci ih oko pola sata.
- Izvadi iz pećnice te stavi pečene kosti u lonac te ulij hladnu vodu – da prekrije kosti.
- Pusti da zavrije i potom smanji vatru. Neka lagano ključa. Što se dulje bude kuhao, temeljac će biti bogatiji i gušći.
- Tijekom kuhanja, u zadnjih sat vremena, dodaj povrće koje će temeljcu dati dodatan okus i nutritivnu vrijednost.
- Kada je temeljac od kostiju skuhan, pokupi s vrha pjenicu i višak masnoće. Izvadi kosti i procijedi.
- Upotrijebi odmah ili spremi u staklenku s poklopcem, bez dotoka zraka.
Temeljac je odlična osnova brojnih jela, a posebno krepkih juha...