Temeljac, bio on mesni ili povrtni, skoro svako jelo može podići na višu razinu. A uistinu poseban je temeljac od kostiju, koji daje pregršt okusa, ali i kolagen, tu čarobnu tvar važnu za zdravlje kostiju i kože. Imamo najbolji recept!
Uz jela na žlicu, posebno zimi, ne možeš pogriješiti. Griju, hranjiva su, zasitna i – utješna! Rado kuhamo razna variva, juhe, gulaše, umake… A kako bi oni imali što bolji okus dobro je imati spreman temeljackoji će ih dignuti na višu razinu.
Ponekad je dovoljan povrtni temeljac, no naš današnji favorit je – temeljac od kostiju od kojeg vrlo jednostavno možeš napraviti finu mesnu juhu, ali ga i koristiti u svim gore spomenutim jelima, kao i u rižotima i brojnim drugim specijalitetima.
Temeljac od kostiju, pileći temeljac i povrtni temeljac - svaki ima svoju publiku i namjenu
foto: Bluebird Provisions/Unsplash
Jednostavan recept za temeljac od kostiju
Donosimo odličan, jednostavan recept za temeljac od kostiju koji ima puno nutritivnih benefita, a između ostalog sadrži i puno kolagena, te čarobne tvari koja je dobra za naše zglobove, kožu, kosu…
Ovaj predivni temeljac od kostiju odmah možeš upotrijebiti za kuhanje, a ostatak (ako ćeš ga iskoristiti u nekoliko dana), možeš čuvati u hladnjaku. Također, moguće ga je i zamrznuti pa tako uvijek imati pri ruci.
Ma nema boljeg od finog temeljca od kostiju!
Temeljac od kostiju
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Temeljac od kostiju
15 MIN
pripreme
200 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kosti - teleće, goveđe, pileće
1
kg
PiIetina - leđa
Svinjske nogice
Mrkva
3
kom
Poriluk
1
kom
Celer
1
kom
Peršin
2
kom
Pastrnjak
1
kom
Luk
2
kom
Sol
Papar u zrnu
Ocat
2
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi kosti u pleh za pečenje i peci ih oko pola sata.
Izvadi iz pećnice te stavi pečene kosti u lonac te ulij hladnu vodu – da prekrije kosti.
Pusti da zavrije i potom smanji vatru. Neka lagano ključa. Što se dulje bude kuhao, temeljac će biti bogatiji i gušći.
Tijekom kuhanja, u zadnjih sat vremena, dodaj povrće koje će temeljcu dati dodatan okus i nutritivnu vrijednost.
Kada je temeljac od kostiju skuhan, pokupi s vrha pjenicu i višak masnoće. Izvadi kosti i procijedi.
Upotrijebi odmah ili spremi u staklenku s poklopcem, bez dotoka zraka.
Temeljac je odlična osnova brojnih jela, a posebno krepkih juha...