Kuglof s jabukama bit će zvijezda blagdanskog stola

Kateryna Hliznitsova/Unsplash Kuglof s jabukama
Ako si u potrazi za desertom za blagdanski ručak, baci oko na recept za sočan kuglof s jabukama!
Vidi originalni članak

Kuglof je dobar izbor za sve koji se žele potruditi oko deserta, ali ne vole ili nemaju iskustva s kremastim kolačima. Priprema je brza i jednostavna, a u cijeloj je priči presudno samo da pričekaš da se dobro ohladi prije vađenja iz kalupa i rezanja. Zbog jabuka će biti dodatno sočan, a okus će na viši level uzdignuti preljev od šećera, maslaca i žestokog pića po izboru.

 

Pregacha Slatka zima uz mramorni kolač s klementinama

 

Upotrijebi kalup za kuglof promjera 22 ili 23 cm, kako bi kuglof bio visok i fotogeničan. Na sobnoj temperaturi može stajati do 2 dana, prekriven masnim papirom, a bit će dostatan za 12 obilnih porcija. 

Kuglof s jabukama

Sastojci:

  • 225 g maslaca
  • 250 g jabuka
  • 300 g šećera + 200 g šećera
  • 4 jaja (M)
  • 330 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 120 ml mlijeka
  • 250 ml burbona, konjaka ili brandyja

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof namasti i pospi s malo brašna.
  2. Jabuke oguli, nareži i izblendaj i u pire.
  3. Izmiksaj 170 g maslaca s 300 g šećera u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje. Ubaci pire od jabuke i još kratko miksaj kako bi se sastojci sjedinili.
  4. U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
  5. U smjesu naizmjence dodaj mješavinu brašna i mlijeko. 
  6. Prelij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike 45 minuta. Pusti da se hladi u kalupu sat vremena, a zatim kuglof izvrni na rešetku.
  7. Za to vrijeme pomiješaj odabrano žestoko piće s preostalim maslacem i šećerom. Kuhaj na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Pričekaj da se sirup ohladi, a zatim ga prelij preko kuglofa. 
  8. Pusti da kuglof odstoji još barem sat vremena prije no što ga kreneš rezati. 

 

mali slatki hit Moraš isprobati ove mini čokoladne kuglofe!

 

Posjeti Gastro.hr