gastro postao
Ako si u potrazi za desertom za blagdanski ručak, baci oko na recept za sočan kuglof s jabukama!
Kuglof je dobar izbor za sve koji se žele potruditi oko deserta, ali ne vole ili nemaju iskustva s kremastim kolačima. Priprema je brza i jednostavna, a u cijeloj je priči presudno samo da pričekaš da se dobro ohladi prije vađenja iz kalupa i rezanja. Zbog jabuka će biti dodatno sočan, a okus će na viši level uzdignuti preljev od šećera, maslaca i žestokog pića po izboru.
Upotrijebi kalup za kuglof promjera 22 ili 23 cm, kako bi kuglof bio visok i fotogeničan. Na sobnoj temperaturi može stajati do 2 dana, prekriven masnim papirom, a bit će dostatan za 12 obilnih porcija.
Kuglof s jabukama
Sastojci:
- 225 g maslaca
- 250 g jabuka
- 300 g šećera + 200 g šećera
- 4 jaja (M)
- 330 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 120 ml mlijeka
- 250 ml burbona, konjaka ili brandyja
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof namasti i pospi s malo brašna.
- Jabuke oguli, nareži i izblendaj i u pire.
- Izmiksaj 170 g maslaca s 300 g šećera u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje. Ubaci pire od jabuke i još kratko miksaj kako bi se sastojci sjedinili.
- U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
- U smjesu naizmjence dodaj mješavinu brašna i mlijeko.
- Prelij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike 45 minuta. Pusti da se hladi u kalupu sat vremena, a zatim kuglof izvrni na rešetku.
- Za to vrijeme pomiješaj odabrano žestoko piće s preostalim maslacem i šećerom. Kuhaj na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Pričekaj da se sirup ohladi, a zatim ga prelij preko kuglofa.
- Pusti da kuglof odstoji još barem sat vremena prije no što ga kreneš rezati.