Recepti 12. prosinca 2023.

Kuglof s jabukama bit će zvijezda blagdanskog stola

Kuglof s jabukama
Kuglof s jabukama foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako si u potrazi za desertom za blagdanski ručak, baci oko na recept za sočan kuglof s jabukama!

Kuglof je dobar izbor za sve koji se žele potruditi oko deserta, ali ne vole ili nemaju iskustva s kremastim kolačima. Priprema je brza i jednostavna, a u cijeloj je priči presudno samo da pričekaš da se dobro ohladi prije vađenja iz kalupa i rezanja. Zbog jabuka će biti dodatno sočan, a okus će na viši level uzdignuti preljev od šećera, maslaca i žestokog pića po izboru.

 

Marmorni kolač s klementinama Možda vas zanima... Slatka zima uz mramorni kolač s klementinama Kolumne

 

Upotrijebi kalup za kuglof promjera 22 ili 23 cm, kako bi kuglof bio visok i fotogeničan. Na sobnoj temperaturi može stajati do 2 dana, prekriven masnim papirom, a bit će dostatan za 12 obilnih porcija. 

 | Author: Kateryna Hliznitsova/Unsplash Kuglof s jabukama foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash

Kuglof s jabukama

Sastojci:

  • 225 g maslaca
  • 250 g jabuka
  • 300 g šećera + 200 g šećera
  • 4 jaja (M)
  • 330 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 120 ml mlijeka
  • 250 ml burbona, konjaka ili brandyja

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof namasti i pospi s malo brašna.
  2. Jabuke oguli, nareži i izblendaj i u pire.
  3. Izmiksaj 170 g maslaca s 300 g šećera u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje. Ubaci pire od jabuke i još kratko miksaj kako bi se sastojci sjedinili.
  4. U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
  5. U smjesu naizmjence dodaj mješavinu brašna i mlijeko. 
  6. Prelij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike 45 minuta. Pusti da se hladi u kalupu sat vremena, a zatim kuglof izvrni na rešetku.
  7. Za to vrijeme pomiješaj odabrano žestoko piće s preostalim maslacem i šećerom. Kuhaj na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Pričekaj da se sirup ohladi, a zatim ga prelij preko kuglofa. 
  8. Pusti da kuglof odstoji još barem sat vremena prije no što ga kreneš rezati. 

 

Mini kuglofi Možda vas zanima... Moraš isprobati ove mini čokoladne kuglofe! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:53 12. Prosinac 2023.

    fino