Lazanje s tikvicama i ricottom

Uz tikvice, u ovim lazanjama važnu ulogu imaju i - patlidžani! Uostalom, uvjerite se i sami...
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 196

kreće sezona! Top 10 jela s tikvicama

Potrebno vam je

  • maslinovo ulje
  • 1 luk 
  • 3 režnja češnjaka
  • 0.50 male žlice crvene paprike
  • 500 g rajčice, crvene
  • 1 mala žlica origana
  • 1 mala žlica šećera
  • sol
  • papar
  • 2 patlidžana
  • 3 tikvice
  • 400 g ricotte
  • 1 jaje 
  • 200 g gouda sira
  • mozzarella
  • 500 g tijesta za lazanje
  • list bosiljka

BRZO I UKUSNO Punjene tikvice: Savršeno ukusni sočni "brodići"

Priprema

  1. Za umak zagrijte žlicu ulja u tavi, dodajte nasjeckani luk, popržite ga oko tri minute dok ne omekša pa dodajte dva češnja češnjaka i mljevenu papriku te pirjajte još minutu. Ubacite narezane rajčice, origano, šećer, žličicu soli i 1/2 žličice papra. Kuhajte otkriveno 20 min.
  2. Zagrijte pećnicu, složite paprike u posudu za pečenje pa ih pecite dok se koža ne zapeče. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte, neka stoje 10 min, a zatim ogulite kožu i narežite paprike na trake.
  3. Položite patlidžane narezane na kriške u jednom sloju na lim, premažite ih uljem i začinite. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju te okrenite samo jednom. Složite ih na tanjur, a zatim ponovite postupak s tikvicama.
  4. Umutite ricottu, jaje, češanj češnjaka, 1/2 šalice tvrdog sira i 1/2 žličice crnog papra u posebnoj zdjeli. Zagrijte pećnicu na 180°C.

Divotica! Kremasta rapsodija: Rižoto s kozicama, tikvicama i porilukom

5. Žlicom nanesite tanak sloj umaka na dno posude za pečenje pa stavite prvi sloj tijesta za lazanje preko umaka i razmažite ricottu preko tjestenine. Zatim rasporedite kriške patlidžana preko ricotte, dodajte malo umaka, pospite tvrdim sirom i mozzarellom.

6. Stavite drugi sloj tijesta za lazanje preko patlidžana. Ponovite postupak tako da patlidžane zamijenite tikvicama. Zatim ponovite postupak još jednom, ovaj put s crvenom paprikom.

7. Pokrijte zadnji sloj s tijestom za lazanje, dodajte ricottu i preostalo povrće, prelijte umak preko i oko povrća. Pospite završnim slojem tvrdog sira i mozzarelle. Pecite u pećnici 45-55 min.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr