gastro postao
Početak svibnja znači i početak kreativnosti u pripremanju tikvica. Sezona ove zdrave namirnice traje do srpnja, a popis recepata je poduži. Ako želite pojesti nešto ukusno, ali ne želite potrošiti previše vremena i novaca, napravite dobro poznate punjene tikvice.
Potrebne su namirnice koje uglavnom svi imaju u smočnici, a moći ćete ga servirati nakon samo 45 minuta. Recept je idealan za kasne ručkove tijekom radnog tjedna, a uz okus, prednost je i vrlo malo prljavog posuđa.
Sastojci:
- 700 grama tikvica
- 1 ½ šalice krušnih mrvica
- 100 grama naribane gaude
- ¼ šalice sitno sjeckanog luka
- 2 žlice svježeg sjeckanog peršina
- 1 čajna žličica soli
- ¼ šalice naribanog parmezana
- 2 jaja
- 2 žlice maslaca
Postupak:
- Kuhati tikvice u slanoj vodi dok ne omekšaju. Pustite ih da malo odstoje te nakon toga prepolovite i izdubite.
- Ostatak mesa tikvice narežite, pomiješajte s krušnim mrvicama, naribanom gaudom, lukom, peršinom, soli i većinom parmezana te povežite smjesu jajima.
- Na vrh stavite maslac i ostatak parmezana. Pecite pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.
Savjet:
Najukusnije su tikvice duge do 15 centimetara, a u hladnjaku ih nakon kupovine možete držati do tjedan dana.