Makovice s pekmezom – kolač koji ponosno stoji uz bok najmodernijim slasticama

Shutterstock
Ponekad smo stvarno oduševljeni i iznenađeni kako su naše bake znale od sasvim malo sastojaka pripremiti genijalna jela. Takve su i makovice s pekmezom, jelo za koje se kladimo da će te ostaviti bez teksta
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 3 dag svježeg kvasca
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 dl masti
  • 7 dl brašna
  • ½ žličice soli
  • 15 dag miješane marmalade
  • 4 žlice nemljevenog maka
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Prosijano brašno stavi u zdjelu, dodaj kiselo vrhnje, mast, sol i izmrvljeni kvasac, pa zamijesi glatko tijesto.
  2. Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, oblikuj loptu i valjkom razvaljaj na ½ cm debljine. Izreži pravokutnike 10x8 cm i na svaki stavi malo marmalade, savij ih kraćom stranom u roladu i pospi makom.
  3. Redaj ih u nenamašćeni lim s uvijenom stranom na dolje, s razmakom od 2 cm. Pokrij ubrusom i drži na toplom mjestu da se ponovno dignu oko 40 minuta.
  4. Ako su se u limu sastavile lako ćeš ih razdvojiti nakon što se ispeku. Zatim lim stavi u zagrijanu pećnicu i peci na srednje jakoj temperature oko 35 minuta. Pečene, još tople makovice posipaj šećerom u prahu i odmah posluži.
  5. Sitni kolači od tijesta s kvascem najukusniji su topli, stoga ne gubi previše vremena u dekoriranju!

Međimurska gibanica Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva slatka tradicija BLAGDANSKI HIT Makovnjača po bakinom receptu brzo slatko Oduševi goste palačinkama s makom i vanilijom

Posjeti Gastro.hr