Obožavaš makovnjaču i želiš u pripremiti doma? Odlično, mi imamo pravi recept za tebe. Najbolji recept za makovnjaču pronašli smo u bakinoj kuhinji, a otkrit ćemo ti i nekoliko trikova za najsočnije punjenje. Pripremiti makovnjaču možeš od dizanog ili prhkog tijesta, oba recepta pronaći ćeš u nastavku.
Makovnjača: Prhko ili dizano tijesto?
Postoji nekoliko verzija sočne makovnjače, a razlika je u pripremi tijesta. Dok se tradicionalno makovnjača priprema s dizanim tijestom, može se pripremiti i od prhkog tijesta. Obje verzije makovnjače jednako su ukusne, no u vrijeme zimskih blagdana obično pripremamo makovnjaču od dizanog tijesta dok su proljetni dani rezervirani za prhko i lagano tijesto. U nastavku donosimo recepte za obje vrste tijesta dok će punjenje za makovnjaču u oba biti isto. Jednostavno odaberi hoćeš li pripremati dizano ili prhko tijesto te pripremi punjenje od maka i složi najsočniju makovnjaču.
Sočna makovnjača; foto:
Makovnjača punjenje: Tajna sočnosti
Nitko ne voli presušene kolače pa tako ni suhu makovnjaču. Ako je punjenje od maka previše suho, odvojit će se od tijesta i tako napraviti rupe u samoj slastici. Problem može biti i obrnut, punjenje za makovnjaču može biti previše vlažno i tada će se pomiješati sa tijestom. Zato kod pripreme punjenja za makovnjaču mlijeko treba dodavati postepeno dok ne dobiješ glatku smjesu koja izgleda kao gusta krema. Količina mlijeka ovisit će o tome koliko je sam mak suh.
Mnogi u makovnjaču vole dodati i grožđice, a u tom slučaju ih je najbolje posipat na tijesto premazano nadjevom, prije rolanja. Ako ih dodaš u smjesu prije razmazivanja, teže ćeš pravilno rasporediti nadjev.
Recept za najsočniju makovnjaču od dizanog tijesta
Makovnjača punjenje sastojci:
- 400 g mljevenog maka
- 350 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 1 žlica maslaca
- Grožđice po želji
Priprema punjenja:
- U posudi pomiješaj mak i šećer i te polako dodaj vruće mlijeko dok ne dobiješ gustu kremu.
- U kremu dodaj maslac te dobro pomiješaj.
- Smjesu premaži preko tijesta dok je još topla.
Sastojci za tijesto:
- 400 g brašna
- 1 svježi kvasac
- 250 ml toplog mlijeka
- 80 g šećera
- 80 g maslaca
- 1 prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 1 limun (korica)
Priprema tijesta:
- Pomiješaj toplo mlijeko i šećer te dodaj kvasac i ostavi da se aktivira.
- Suhe sastojke pomiješaj u posebnoj posudi pa dodaj aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesi glatko tijesto.
- Tijesto ostavi na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremi punjenje.
- Kada se udvostručilo, tijesto premijesi te podijeli na tri dijela ako želiš tanke kore ili dva ako voliš da su nešto deblje.
- Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premaži nadjevom.
- Zarolaj tijesto, prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavi da se dižu još 15 minuta.
- Prije pečenja makovnjače premaži maslacem i peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.
Meka makovnjača; foto:
Najbolji recept za prhku makovnjaču
Sastojci za tijesto:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 60 g šećera
- 3 žumanjka
- 200 ml kiselog vrhnja
- 1 limun (korica)
- 400 g oštrog brašna
- 100 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
Priprema prhkog tijesta:
- U posudi izradi maslac narezan na kockice i šećer.
- U smjesu dodaj žumanjke i izmiksaj te dodaj vrhnje i ponovno sjedini mikserom.
- Dodaj koricu limuna, brašna i prašak za pecivo te pomoću nastavka za tijesto umijesi tijesto. Oblikuj ga u četverokut, omotaj plastičnom folijom i ostavi da se ohladi u hladnjaku oko pola sata.
- Punjenje pripremi po istom receptu kao za makovnjaču od dizanog tijesta.
- Nakon pripreme punjenja, tijesto podijeli na dva jednaka dijela pa razvaljaj u oblik četverokuta.
- Smjesu za punjenje podijeli na dva jednaka dijela pa premaži preko tijesta i pažljivo zarolaj tako da se kraj tijesta zalijepi za roladu.
- Makovnjače prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i premaži otopljenim maslacem.
- Makovnjače peci oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Makovnjača od prhkog tijesta bit će nešto svjetlija od one s dizanim.