Recepti 22. ožujka 2022.

Makovnjača po najboljem receptu iz bakine kuhinje

; Najbolji recept za makovnjaču foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolja makovnjača dolazi ravno iz bakine knjižice s receptima, a donosimo ti i male trikove koji će ti pomoći pripremiti najsočniju makovnjaču bilo da tražiš onu od dizanog ili prhkog tijesta

Obožavaš makovnjaču i želiš u pripremiti doma? Odlično, mi imamo pravi recept za tebe. Najbolji recept za makovnjaču pronašli smo u bakinoj kuhinji, a otkrit ćemo ti i nekoliko trikova za najsočnije punjenje. Pripremiti makovnjaču možeš od dizanog ili prhkog tijesta, oba recepta pronaći ćeš u nastavku. 

Makovnjača: Prhko ili dizano tijesto?

Postoji nekoliko verzija sočne makovnjače, a razlika je u pripremi tijesta. Dok se tradicionalno makovnjača priprema s dizanim tijestom, može se pripremiti i od prhkog tijesta. Obje verzije makovnjače jednako su ukusne, no u vrijeme zimskih blagdana obično pripremamo makovnjaču od dizanog tijesta dok su proljetni dani rezervirani za prhko i lagano tijesto. U nastavku donosimo recepte za obje vrste tijesta dok će punjenje za makovnjaču u oba biti isto. Jednostavno odaberi hoćeš li pripremati dizano ili prhko tijesto te pripremi punjenje od maka i složi najsočniju makovnjaču.

 | Author: Shutterstock Sočna makovnjača; foto: foto: Shutterstock

Makovnjača punjenje: Tajna sočnosti

Nitko ne voli presušene kolače pa tako ni suhu makovnjaču. Ako je punjenje od maka previše suho, odvojit će se od tijesta i tako napraviti rupe u samoj slastici. Problem može biti i obrnut, punjenje za makovnjaču može biti previše vlažno i tada će se pomiješati sa tijestom. Zato kod pripreme punjenja za makovnjaču mlijeko treba dodavati postepeno dok ne dobiješ glatku smjesu koja izgleda kao gusta krema. Količina mlijeka ovisit će o tome koliko je sam mak suh. 

Mnogi u makovnjaču vole dodati i grožđice, a u tom slučaju ih je najbolje posipat na tijesto premazano nadjevom, prije rolanja. Ako ih dodaš u smjesu prije razmazivanja, teže ćeš pravilno rasporediti nadjev.

Recept za najsočniju makovnjaču od dizanog tijesta

Makovnjača punjenje sastojci:

  • 400 g mljevenog maka
  • 350 ml mlijeka 
  • 200 g šećera
  • 1 žlica maslaca 
  • Grožđice po želji

Priprema punjenja:

  1. U posudi pomiješaj mak i šećer i te polako dodaj vruće mlijeko dok ne dobiješ gustu kremu. 
  2. U kremu dodaj maslac te dobro pomiješaj. 
  3. Smjesu premaži preko tijesta dok je još topla.

Sastojci za tijesto:

  • 400 g brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 80 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 1 limun (korica)

Priprema tijesta:

  1. Pomiješaj toplo mlijeko i šećer te dodaj kvasac i ostavi da se aktivira. 
  2. Suhe sastojke pomiješaj u posebnoj posudi pa dodaj aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesi glatko tijesto. 
  3. Tijesto ostavi na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremi punjenje. 
  4. Kada se udvostručilo, tijesto premijesi te podijeli na tri dijela ako želiš tanke kore ili dva ako voliš da su nešto deblje. 
  5. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premaži nadjevom. 
  6. Zarolaj tijesto, prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavi da se dižu još 15 minuta. 
  7. Prije pečenja makovnjače premaži maslacem i peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. 

 | Author: Shutterstock Meka makovnjača; foto: foto: Shutterstock

Najbolji recept za prhku makovnjaču 

Sastojci za tijesto:

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 60 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 1 limun (korica)
  • 400 g oštrog brašna
  • 100 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo

Priprema prhkog tijesta:

  1. U posudi izradi maslac narezan na kockice i šećer.
  2. U smjesu dodaj žumanjke i izmiksaj te dodaj vrhnje i ponovno sjedini mikserom. 
  3. Dodaj koricu limuna, brašna i prašak za pecivo te pomoću nastavka za tijesto umijesi tijesto. Oblikuj ga u četverokut, omotaj plastičnom folijom i ostavi da se ohladi u hladnjaku oko pola sata.
  4. Punjenje pripremi po istom receptu kao za makovnjaču od dizanog tijesta. 
  5. Nakon pripreme punjenja, tijesto podijeli na dva jednaka dijela pa razvaljaj u oblik četverokuta. 
  6. Smjesu za punjenje podijeli na dva jednaka dijela pa premaži preko tijesta i pažljivo zarolaj tako da se kraj tijesta zalijepi za roladu. 
  7. Makovnjače prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i premaži otopljenim maslacem. 
  8. Makovnjače peci oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Makovnjača od prhkog tijesta bit će nešto svjetlija od one s dizanim. 
Možda vas zanima... Ove palačinke s makom i vanilijom će te oduševiti Recepti Možda vas zanima... Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva Kolumne Možda vas zanima... Slastice s makom koje moraš isprobati Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.