Recepti 03. veljače 2022.

Slastice s makom koje moraš isprobati

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uživaj u sočnoj domaćoj gibanici, muffinima, kuglofu ili pužićima s makom

Mak je osušeno sjeme jednogodišnje biljke maka; sjemenke maka mogu se koristiti cijele ili samljevene, a dodaju se slatkim i slanim jelima. Okus makovih sjemenki je izuzetno ukusan; umjereno je pikantan sa slatkastom notom.

U tradicionalnoj kuhinji mak se najčešće koristi u pripremi slastica od dizanog tijesta, gibanica, palačinki i tjestenina. Za sve zaljubljenike u ovu posebnu i aromatičnu namirnicu, pripremili smo recepte za neodoljive slastice. Uživaj!

Međimurska gibanica

S međimurskom gibanicom jednostavno ne možeš pogriješiti. Možda je malo više posla oko nje, ali vjeruj nam, svaka sekunda uloženog truda se isplati. Gibanica se sastoji od finih tankih kora i četiri nadjeva o kojima ne trebamo puno govoriti: mak, svježi sir, orasi i jabuke, savršenstvo! Recept je pripremila gastro blogerica Nevena Josipović

 

Možda vas zanima... Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva Kolumne

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Sočni muffini s makom

Vrijeme je da u svoje vjerne recepte za muffine ubaciš još jednu verziju! Svježi sok limuna i njegova korica zasigurno su nešto što će te razbuditi i oraspoložiti - ujutro ako je riječ o doručku ili u popodnevnim satima ako je riječ o desertu. Nisu preslatki, nisu premasni, ali su zato izuzetno mekani i sočni. Bilo da si tek navukla svoju pregaču ili si već iskusna u stvaranju slastica, s ovim receptom ne možeš pogriješiti.

 

Možda vas zanima... Sočni muffini s limunom i makom za doručak ili desert Recepti

 

Pužići s makom

Voliš mak? Onda ćeš obožavati ove mekane rolice od dizanog tijesta po receptu naše kolumnistice koju možeš pronaći na Instagram profilu Nešto slatko by Katarina. Iskoristi dan za pripremu odličnih pužića od dizanog tijesta i maka. Osim što su fotogenični, osobito u presjeku, zaista su mekani i ukusni. Imaj na umu da u nadjev možeš ubaciti i vaniliju ili pak grožđice natopljene rumom. 

 

Možda vas zanima... Ovi su pužići prava poslastica za obožavatelje maka Kolumne

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

 

Poslastica od ljubičastog batata i maka

Isprobaj bezglutensku varijaciju austrijske poslastice po receptu Laure Roman.  Njokići s makom, znani kao mohnnudeln, oduševit će sve ljubitelje jednostavnih i neobičnih poslastica. Od navedene količine batata dobit ćeš dosta njokića, stoga dio možeš zamrznuti. Tako da, kada se zaželiš nečeg slatkog, možeš njokiće iz leda odmah ubaciti u kipuću vodu, skuhati, te umiješati u kombinaciju maslaca, šećera i maka. 

 

Možda vas zanima... Izvanredna poslastica od ljubičastog batata i maka Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.