Recepti Desert 04. travnja 2025.

Imamo recepte za najbolje slastice s makom

Desert
25 MIN
30 MIN
12
SREDNJE
Slastice s makom
Divne slastice s makom
foto: Arhiva missGASTRO
Uživaj u sočnoj domaćoj gibanici, muffinima, kuglofu ili pužićima s makom

Volimo mak u kolačima! Baš nam je divan... Mak je osušeno sjeme jednogodišnje biljke maka; sjemenke maka mogu se koristiti cijele ili samljevene, a dodaju se slatkim i slanim jelima. Okus makovih sjemenki je izuzetno ukusan; umjereno je pikantan sa slatkastom notom.

U tradicionalnoj kuhinji mak se najčešće koristi u pripremi slastica od dizanog tijesta, gibanica, palačinki i tjestenina. Za sve zaljubljenike u ovu posebnu i aromatičnu namirnicu, pripremili smo recepte za neodoljive slastice s makom. Uživaj!

sanja vejnović, torta od maka | Author: Goran Mećava Torta od maka - recept Sanje Vejnović foto: Goran Mećava

Torta od maka - recept Sanje Vejnović

"Život je svakakav - ponekad je sladak, ali zna biti i gorak i grbav. I zato si ga možemo malo i zasladiti, posebno kad nam je gorak!", govori glumica Sanja Vejnović, čija nam je kuharica "Slatki život" stalno u rukama. U ovoj smo kuharici, uz ostale, pronašli i divan Sanjin recept za tortu od maka. Ova torta se brzo i jednostavno priprema, a tako je sočna i fina!

Ne gasi ekran dok kuham

Torta od maka - recept Sanje Vejnović
25 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
  • Jaje 7 kom
  • Šećer 150 g
  • Mak 250 g
  • Krušne mrvice 1 žlica
  • Rum 2 žlica
  • Maslac 150 g
  • Limunova korica 1 kom
  • Narančina korica 2 žlica
  • Sok od limuna 1 kom
  • Sok od naranče 1 kom
Postupak
  1. Zagrijte pećnicu na 170 °C.

    Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.


  2. Krušne mrvice namočite u rum.


  3. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Postupno dodajte omekšani maslac.


  4. Dodajte naribane korice i sok od limuna i naranče. Dodajte mljeveni mak i namočene krušne mrvice.


  5. Postupno dodajte snijeg, lagano špatulom miješajući smjesu.


  6. U kalup za tortu izlijte smjesu. Stavite u ugrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta, ovisno o pećnici. Pred kraj pečenja provjerite je li tijesto pečeno tako da zabodete čačkalicu u sredinu tijesta. Kad je izvadite, čačkalica mora biti suha.


GANACHE
Sastojci
  • Tamna čokolada (55-60% kakaa) 150 g
  • Slatko vrhnje 100 ml
  • Maslac 30 g
  • Marmelada od marelice
  • Džem od malina
Postupak
  1. Čokoladu usitnite na komadiće. Slatko vrhnje grijte dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Prije nego što provre, maknite ga s vatre, prelijte preko čokolade i poklopite poklopcem.

    Pustite smjesu da odstoji nekoliko minuta. Miješajući mikserom povežite čokoladu u glatku smjesu. Dodajte kockice maslaca i sve povežite u kremu.


  2. Ohlađeni biskvit premažite slojem pekmeza preko kojega prelijte čokoladnu kremu.

    Pustite tortu da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi i tek onda je stavite u hladnjak. Izvadite je iz hladnjaka 1 sat prije posluživanja.


sanja vejnović, torta od maka Možda vas zanima... Sanja Vejnović ima odličan recept za tortu od maka Recepti

Palačinke s makom i vanilijom

Postoji li ijedna osoba koja bi odbila tople i slatke palačinke? Ma sigurno ne postoji. Obično palačinke punimo pekmezom, nutellom, sirom, orasima... A mi sada donosimo jednu drugačiju ideju za punjenje - s makom i vanilijom. 

palačinke Možda vas zanima... Oduševit će te ove palačinke s makom i vanilijom Recepti

 | Author: Nevena Josipović Međimurska gibanica foto: Nevena Josipović

Međimurska gibanica

S međimurskom gibanicom jednostavno ne možeš pogriješiti. Možda je malo više posla oko nje, ali vjeruj nam, svaka sekunda uloženog truda se isplati. Gibanica se sastoji od finih tankih kora i četiri nadjeva o kojima ne trebamo puno govoriti: mak, svježi sir, orasi i jabuke, savršenstvo! Recept je pripremila gastro blogerica Nevena Josipović

Možda vas zanima... Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva Kolumne

muffini s makom | Author: Shutterstock Muffini s makom foto: Shutterstock

Sočni muffini s makom

Vrijeme je da u svoje vjerne recepte za muffine ubaciš još jedan! Svjež limunov sok i limunova korica zasigurno su nešto što će te razbuditi i oraspoložiti - ujutro ako je riječ o doručku ili u popodnevnim satima ako je riječ o desertu. Nisu preslatki, nisu premasni, ali su zato izuzetno mekani i sočni. Bilo da si tek navukla svoju pregaču ili si već iskusna u stvaranju slastica, s ovim receptom ne možeš pogriješiti.

Možda vas zanima... Sočni muffini s limunom i makom za doručak ili desert Recepti

 | Author: Nešto slatko by Katarina Pužići s makom foto: Nešto slatko by Katarina Pužići s makom

Voliš mak? Onda ćeš obožavati ove mekane rolice od dizanog tijesta po receptu naše kolumnistice koju možeš pronaći na Instagram profilu Nešto slatko by Katarina. Iskoristi dan za pripremu odličnih pužića od dizanog tijesta i maka. Osim što su fotogenični, osobito u presjeku, zaista su mekani i ukusni. Imaj na umu da u nadjev možeš ubaciti i vaniliju ili pak grožđice natopljene rumom. 

Možda vas zanima... Ovi su pužići prava poslastica za obožavatelje maka Kolumne

Poslastica od ljubičastog batata i maka

Isprobaj bezglutensku varijantu austrijske poslastice po receptu Laure Roman.  Njokići s makom, znani kao mohnnudeln, oduševit će sve ljubitelje jednostavnih i neobičnih poslastica. Od navedene količine batata dobit ćeš dosta njokića, stoga dio možeš zamrznuti. Tako da, kada se zaželiš nečeg slatkog, možeš njokiće iz leda odmah ubaciti u kipuću vodu, skuhati, te umiješati u kombinaciju maslaca, šećera i maka. 

Možda vas zanima... Izvanredna poslastica od ljubičastog batata i maka Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:03 04. Travanj 2025.

    super