Kada sam tijekom studentskih dana posjetila prijateljicu na razmjeni u Austriji, otkrila sam odličan i jednostavan recept. Njokići s makom, znani kao mohnnudeln, potpuno su me oduševili. Odlučila sam napraviti svoju bezglutensku verziju, ali umjesto običnog krumpira koristila sam ljubičasti batat.
Budući da sam od ove količine batata dobila dosta njokića, dio sam odlučila zamrznuti. Tako da, kada se zaželiš nečeg slatkog, možeš njokiće iz leda odmah ubaciti u kipuću vodu, skuhati, te umiješati u kombinaciju maslaca, šećera i maka.
Sastojci:
- 450 g oguljenog ljubičastog batata
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 30 g maslaca
- 100 g maslaca
- 150 g bezglutenskog brašna
- 100 g maka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
Dok guštaš u ovoj neobičnoj slastici, baci oko na blog La Vie Shobaine!
Postupak:
- Batat oguli i nareži na manje komadiće. Skuhaj ga na pari kako bi što bolje zadržao svoju boju.
- Skuhani batat protisni na radnu površinu. Dodaj mu jaje, prstohvat soli i maslac narezan na kockice te bezglutensko brašno. Umijesi kompaktno tijesto.
- Nareži male komadiće, nalik na njoke. Zakuhaj vodu, posoli, te dodaj onoliko njokića koliko namjeravaš pojesti.
- Njokiće kuhaj pet do osam minuta, ovisno o veličini.
- U tavi otopi maslac pa dodaj vanilin šećer, te još šećera po želji i mak. Dodaj još vruće njokiće i dobro ih poprži. Lagano ih promiješaj špatulom kako bi se svi dobro prekrili makom.
Posluži odmah. Po želji pospi šećerom u prahu. Dobar tek!