gastro postao
Ponekad smo stvarno oduševljeni i iznenađeni kako su naše bake znale od sasvim malo sastojaka pripremiti genijalna jela. Takve su i makovice s pekmezom, jelo za koje se kladimo da će te ostaviti bez teksta
Sastojci:
- 3 dag svježeg kvasca
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 dl masti
- 7 dl brašna
- ½ žličice soli
- 15 dag miješane marmalade
- 4 žlice nemljevenog maka
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Prosijano brašno stavi u zdjelu, dodaj kiselo vrhnje, mast, sol i izmrvljeni kvasac, pa zamijesi glatko tijesto.
- Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, oblikuj loptu i valjkom razvaljaj na ½ cm debljine. Izreži pravokutnike 10x8 cm i na svaki stavi malo marmalade, savij ih kraćom stranom u roladu i pospi makom.
- Redaj ih u nenamašćeni lim s uvijenom stranom na dolje, s razmakom od 2 cm. Pokrij ubrusom i drži na toplom mjestu da se ponovno dignu oko 40 minuta.
- Ako su se u limu sastavile lako ćeš ih razdvojiti nakon što se ispeku. Zatim lim stavi u zagrijanu pećnicu i peci na srednje jakoj temperature oko 35 minuta. Pečene, još tople makovice posipaj šećerom u prahu i odmah posluži.
- Sitni kolači od tijesta s kvascem najukusniji su topli, stoga ne gubi previše vremena u dekoriranju!