Mali vodič za pripremu domaćih pereca

Natalie Behn/Unsplash Domaći pereci
Nema većeg gušta od friških pereca! Evo kako ih možeš pripremiti kod kuće...
Vidi originalni članak

Pereci i hladno pivo su odlična kombinacija, što ih čini odličnim izborom za druženja vikendom i proslave. Priprema nije zahtjevna, ali svakako uzmi u obzir da se tijesto treba dobro dignuti i da ne smiješ brzati. Kao i sa svakim dizanim tijestom, strpljenje i ljubav su presudni. 

 

as u rukavu Univerzalno tijesto za mekana mliječna peciva

 

Imaj na umu da su sastojci dostatni za pripremu 8 većih pereca. Ako se odlučiš napraviti 16 manjih, obavezno umanji vrijeme pečenja. 

Domaći pereci

Sastojci:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica soli
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 300 ml mlake vode
  • 2 žlice sode
  • 1 jaje (L)
  • krupna sol

Postupak:

  1. Najprije pomiješaj brašno, suhi kvasac, žlicu šećera i žličicu soli. Ulij mlaku vodu i maslac pa umijesi tijesto.
  2. Prebaci tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesi 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
  3. Prebaci tijesto u nauljenu posudu, pokrij krpom ili plastičnom folijom i pusti da se diže sat vremena. 
  4. Kad se tijesto udvostruči, podijeli ga na osam jednakih dijelova. Svaki komad tijesta razvuci dlanovima i oblikuj ga poput užeta tako da bude dugo 50 cm.
  5. Oblikuj perec pa ih rasporedi po limu obloženom papirom za pečenje. Pokrij i pusti da se dižu još 20-ak minuta.
  6. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Za to vrijeme u veću posudu ulij vodu i dodaj dvije žlice sode pa je zagrij.
  7. Kad voda uskuha, smanji vatru i kuhaj svaki perec posebno 20-ak sekundi sa svake strane. Isplivat će na površinu pa ih samo možeš preokrenuti vilicom ili špatulom.
  8. Vrati perece na lim za pečenje i svaki premaži umućenim jajem. 
  9. Peci ih u pećnici otprilike 20 minuta, dok ne poprime lijepu smeđu boju. Pusti da se u potpunosti ohlade prije serviranja. 

 

ukusnije ne može Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom

 

Posjeti Gastro.hr