Najsočniji čokoladni browniesi: Recept koji uvijek uspijeva!

Unsplash ; Recept za najbolje čokoladne browniese
Najbolji recept za browniese koji ćeš pripremiti u tren oka! S hrskavim rubovima, mekanom sredinom i bogatim okusom čokolade, ovi domaći browniesi oduševit će te na prvi griz...
Vidi originalni članak

U potrazi si za savršenim receptom za super čokoladne browniese? Na pravom si mjestu! Imamo recept za ekstra sočne browniese koji s tanjura nestaju u tren oka! Prije početka pečenja svakako pročitaj male tajne pripreme omiljene čokoladne poslastice...

Kratka povijest browniesa - omiljenih čokoladnih kolača

Prvi su brownies pripremljeni krajem 19. stoljeća u Chicagu u hotelu Palmer House, piše Forbes. Pastry chef hotela dobio je zadatak napraviti slasticu koja se može zapakirati i prenijeti, bez ikakvih problema, na drugu lokaciju. Uspješno je odradio svoj dio posla i kreirao jednu od najpoznatijih američkih slastica. Originalni su brownies bili slatki, kremasti te nadjeveni orasima i marelicama. Današnja je ponuda brownieja zapanjujuća. Svaka slastičarnica i gotovo svako domaćinstvo, ima svoj recept. 

Najbolji recept za Browniese

Pronašli smo odličan recept za browniese - koji uvijek uspijeva! U pitanju je vrlo jednostavan recept s malo sastojaka i relativno kratkim vremenom pripreme!  Ovi su browniesi savršeno kremasti, ne raspadaju se i lako se režu, a podjednako su fini i sljedećeg dana. Browniese možeš poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda, a jednako će ukusni biti i samostalno. 

Kako napraviti sočne Browniese kod kuće?

Postupak je zaista jednostavan! Prvo otopi maslac i čokoladu na pari. Pomiješaj suhe i mokre sastojke u dvije odvojene posude. Suhu smjesu prelij preko mokre pa nježno gumenom lopaticom sjedini sastojke. Zatim ulij tijesto u kalup obložen papirom za pečenje.

Gumenom lopaticom rasporedi tijesto i zagladi gornji dio. Premjesti kalup u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i peci 25 do 30 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ostavi browniese da se potpuno ohlade prije rezanja i posluživanja. Ako ti ostane nekoliko browniesa, spremi ih u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj na sobnoj temperaturi do tri dana. 

Korisni trikovi i savjeti za pečenje...

Sastojci sobne temperature - Ako želiš da konačan rezultat bude zadovoljavajuć, izvadi jaja, maslac i sve ostale sastojke iz hladnjaka ili hladne smočnice barem pola sata prije no što planiraš krenuti s pripremom.

Kalup za pečenje - Uglavnom se u receptima za brownies spominju dublje četvrtaste posude dimenzija 20 x 20 cm. Ako nemaš odgovarajuću posudu, obavezno prilagodi količinu sastojaka i/ili vrijeme pečenja.

Kvalitetna čokolada - Kad je čokolada u pitanju, uputno je koristiti kvalitetnu čokoladu s postotkom kakaa koji je naveden u samom receptu. Ako upotrijebiš mliječnu čokoladu umjesto tamne, a ne prilagodiš količinu šećera - vrlo je vjerojatno da će brownieji biti poprilično (pre)slatki. I obrnuto.

Pretjerano miješanje - Mikser iskoristi za miksanje jaja sa šećerom, a za sjedinjavanje smjese s brašnom upotrijebi drvenu žlicu ili špatulu. Miješaj dok se sastojci ne sjedine, ni minutu više.

Ostavi ih da se ohlade - Osim što ćeš ohlađene brownieje moći lakše i urednije narezati, sat vremena stajanja učinit će čudo kad je u pitanju okus. 

Najbolji recept za sočne čokoladne browniese

Sastojci:

  • 185 g maslaca
  • 185 g kvalitetne tamne čokolade
  • 85 g glatkog brašna
  • 40 g kakao praha
  • 50 g bijele čokolade
  • 50 g mliječne čokolade
  • 3 velika jaja
  • 275 g smeđeg šećera
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Maslac nareži na kockice i stavi u manju zdjelu, pa dodaj 185 grama tamne čokolade izlomljene na komadiće. Čokoladu i maslac otopi na pari. Otopljenu smjesu ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Pomiješaj brašno, kakao i sol u maloj posudici i stavi na stranu.
  3. Uključi pećnicu na 180 stupnjeva. 
  4. Plitki četvrtasti kalup veličine 20 cm obloži papirom za pečenje.
  5. Bijelu i mliječnu čokoladu nasjeckaj na komadiće. 
  6. U veliku posudu razbij 3 jaja i dodaj 275 g smeđeg šećera. Električnim mikserom na maksimalnoj brzini umuti jaja i šećer. Miksaj sve dok smjesa ne postane blijeda i udvostruči svoj prvobitni volumen (oko 5 minuta).
  7. Ohlađenu čokoladnu smjesu prelij preko smjese od jaja pa lagano promiješaj gumenom lopaticom. 
  8. Potom pažljivo umiješaj smjesu od brašna i kakaa. 
  9. Na kraju umiješaj komadiće bijele i mliječne čokolade.
  10. Smjesu izlij u pripremljeni kalup za pečenje. 
  11. Stavi u zagrijanu u pećnicu i postavi tajmer na 25 minuta. Kad se oglasi zvono, otvori pećnicu, izvadi i lagano protresi kalup. Ako se brownie ljulja u sredini, još nije u potpunosti pečen, pa ga vrati unutra i peci još 5 minuta dok vrh ne dobije sjajnu koricu, a stranice se tek počnu odvajati od kalupa. Izvadi iz pećnice.
  12. Ostavi u kalupu da se ohladi, a zatim nareži u željeni oblik i posluži. Uživaj!

Isprobaj i sljedeće recepte:

VRIJEME JE ZA DESERT Čisti užitak: Sočne kocke s duplom dozom čokolade

Sweety&Spicy Od viška svježeg sira napravi starinsku pitu

osnove Kako napraviti najbolje palačinke kod kuće

mali gušti Tiramisu s limunom - desert koji podiže raspoloženje

 

Posjeti Gastro.hr