Namaz od bijelog graha još je bolji od humusa!

Polina Tankilevitch/Pexels Namaz od bijelog graha
Preporučujemo da za proslavu Nove godine pripremiš predobar dip od bijelog graha i pečenog češnjaka
Vidi originalni članak

Cijela glavica predobrog pečenog češnjaka i bijeli grah su apsolutno savršen spoj. Ovaj namaz ili dip brzo je gotov, mirisan je i savršeno kremast. Preporučujemo da češnjak ispečeš ranije i čuvaš ga u hladnjaku do 2 tjedna, a da namaz izblendaš netom prije posluživanja. 

Odlično će se složiti sa svježom focacciom, pita kruhom, tostiranim sourdough kruhom, grisinima ili štapićima svježeg povrća. Izbor prepuštamo tebi!

 

zdravi dip Baba ganoush: Recept za omiljeni namaz od patlidžana

 

Namaz od bijelog graha

Sastojci:

  • 1 glavica češnjaka
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 2 konzerve bijelog graha od 400 g
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žlica nasjeckanog ružmarina
  • 1/4 žličice papra
  • 1 prstohvat kajenskog papra
  • 1 žlica vruće vode
  • 1 žličica soli

Postupak:

  1. Najprije ispeci češnjak. Glavicu djelomično oguli i odreži manji dio pri vrhu kako bi svi režnjevi bili izloženi. Prelij žličicom maslinovog ulja, zamotaj u aluminijsku foliju i peci 50-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva
  2. Kad se pečeni češnjak malo ohladi, istisni ga u blender i dodaj 4 žlice maslinovog ulja, procijeđeni i isprani bijeli grah iz konzerve, limunov sok, ružmarin, papar, kajenski papar i žlicu vruće vode. Izblendaj u glatki pire.
  3. Preostalu žlicu maslinovog ulja zagrij u maloj posudi i dodaj grančicu ružmarina. Pričekaj da se ulje zagrije i miješaj kako bi ružmarin otpustio okus.
  4. Namaz premjesti u posudu u kojoj ga planiraš servirati i prelij ga maslinovim uljem s ružmarinom. 

 

uz tortilja čips Odlična verzija guacamolea s malim zaokretom

 

Posjeti Gastro.hr