Naopaka torta s narančama plijenit će pozornost na tvojem stolu

Shutterstock
Ova lagana torta od naranče iz kalupa iskače već ukrašena i spremna za posluživanje!
Vidi originalni članak

Ukusna i jednostavna za izradu, ova torta s narančama idealna je slastica za posluživanje obitelji ili na većim okupljanjima. Zbog svojeg izgleda, sigurni smo da će plijeniti pozornost, a njen ukusan okus samo će pojačati oduševljenje i fasciniranost njome!

 

sočna poslastica Slatko ljeto: Naopaki kolač s breskvama

 

Osim s običnim narančama, ovu tortu možeš napraviti i s onim crvenim narančama (blood oranges) te s limunom ili ananasom i breskvama. Također, spomenuto voće možeš i kombinirati, pogotovo limun, obične i crvene naranče te tako dobiti svojevrsni ombre efekt koji je također ukusan, ali i Instagram friendly.

Sastojci za preljev:

  • 2 naranče
  • 150 g šećera
  • 4 1/2 žlice maslaca 
  • 1/4 žličice soli

Sastojci za tortu:

  • 250 grama brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 3/4 žličice soli
  • 100 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 3 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica naribane narančine korice
  • 220 mL buttermilka ili mlaćenice

 

za prste polizati Napravite nenadmašnu naopaku pitu s rajčicama

 

Priprema:

  1. Napravi preljev: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namasti kalup za tortu. Nareži naranču što je moguće tanje, na oko 5 milimetara debljine. Stavi na stranu.
  2. Prije početka kuhanja provjerite imaš li sve sastojke. U srednje velikom loncu pomiješaj šećer i 6 žlica vode i stavi na srednje jaku vatru. Pričekaj da zakipi, povremeno miješajući, dok smjesa ne poprimi srednje tamnu jantarnu boju, otprilike 10 minuta.
  3. Ukloni lonac s vatre i pažljivo umiješaj u smjesu maslac i sol dok se sve ne sjedini. Ulij dobivenu smjesu u kalup.
  4. Počevši od sredine kalupa, počni slagati kolute naranče. Lagano ih možeš preklopiti, na rubovima i tako ih slaži sve dok ne dođeš do vanjskoga ruba kalupa. Odloži ga na stranu.
  5. Napravi tortu: U srednje velikoj posudi umuti brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Stavi na stranu.
  6. U zasebnoj velikoj zdjeli pomoću električnog miksera umuti maslac i šećer dok ne budu tečni, oko 3 minute. Dodaj jaja, jedno po jedno, te mikserom umuti smjesu nakon svakog dodavanja,  a zatim umiješaj ekstrakt vanilije i koricu naranče.
  7. U mokre sastojke zatim dodaj suhe. No, pazi da smjesu suhih sastojaka dodaješ na tri puta s time da između svakog puta dodaš i dio mlaćenice. Dakle, to treba izgledati ovako: u smjesu mokrih sastojaka dodaj 1/3 smjese brašna, zatim malo mlaćenice, opet brašno pa mlaćenica te za kraj zadnju trećinu smjese od brašna te ostatak mlaćenice. Između svakog dodavanja dobro promiješaj električnim mikserom.
  8. Dobivenu smjesu zatim dodaj iznad prethodno postavljenih koluta naranče te pazi da ih ne pomakneš. Jednom kada cijelu uliješ u kalup gornji dio poravnaj žlicom ili silikonskom lopaticom.
  9. Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista, 35 do 40 minuta.
  10. Jednom pečenu, tortu preokreni na tanjur za posluživanje i ostavi da se ohladi do sobne temperature, a zatim ju nareži. 

U slast!

 

Provjereni recept Kolač od naranče i palente iz pećnice Jamieja Olivera

Posjeti Gastro.hr