Recepti 04. studenoga 2021.

Kolač od naranče i palente iz pećnice Jamieja Olivera

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sve ljubitelje naranče i slasnih biskvita koji idealni pristaju uz kavu ili čaj!

Ako tražiš ukusan, ali nešto drugačiji recept - stani, pronašla si ga! 

Celebrity chef Jamie Oliver, autor ovog recepta, dobro zna kako s narančom ne može pogriješiti. Upravo zbog citrusnog okusa i sočnosti, kolač će se svidjeti svim generacijama. 

 

Možda vas zanima... Mekane krafne punjene kremom od vanilije i naranče Kolumne

 

Svoj kolač ili tortu možeš ukrasiti dodatno voćem, a poslužiti ju možeš i uz kuglicu finog sladoleda!

Sastojci:

  • 200 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 200 g šećera 
  • 3 velika jaja 
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g mljevenih badema
  • 100 g palente
  • 2 naranče
  • 1 žličica praška za pecivo 
  • naribana kora naranče

Sastojci za sirup:

  • 1/4 žličice mljevenog kardamoma
  • 250 ml soka od naranče
  • 30 ml vode
  • 125 g (smeđeg) šećera 

 

naranča Možda vas zanima... Tri slasna recepta s narančama Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva i maslacom premaži lim veličine 20 centimetara. Zatim u njega stavi masni papir i pritisni ga te opet njega premaži s maslacem.
  2. Maslac i šećer izmiksaj u velikoj zdjeli dok ne dobiješ prozračnu i kremastu smjesu. Nemoj brinuti ako šećer izgleda kao da se nije u potpunosti razgradio - to će napraviti za vrijeme pečenja. Umuti u smjesu jedno po jedno jaja, a zatim umiješaj ekstrakt vanilije.
  3. U maloj zdjeli pomiješaj mljevene bademe, palentu, koru naranče i prašak za pecivo, pa to umiješaj u prvotnu smjesu.
  4. Izlij smjesu u lim i peci 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane smećkasta i kolač se malo odmakne od rubova lima.
  5. Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadi kolač na tanjur. On je poprilično krhak pa budi pažljiva!
  6. Da bi napravila sirup, usitni kardamom ili koristi mljevene, a zatim sve ostale sastojke stavi u zdjelu njima. Dobivenu smjesu kuhaj na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok se malo ne smanji obujmom i zgusne. Ostavi da se ohladi.
  7. Na kolaču napravi rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko nje nalij puno sirupa, ali polako, da uspije upiti. Posluži ju uz malo jogurta s dodatnim preljevom od sirupa. Ukrasi komadima naranče po želji!

 

Možda vas zanima... Sočan kuglof s narančom i čokoladnim kapljicama Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:22 13. Studeni 2021.

    lijepo