gastro postao
Za sve ljubitelje naranče i slasnih biskvita koji idealni pristaju uz kavu ili čaj!
Ako tražiš ukusan, ali nešto drugačiji recept - stani, pronašla si ga!
Celebrity chef Jamie Oliver, autor ovog recepta, dobro zna kako s narančom ne može pogriješiti. Upravo zbog citrusnog okusa i sočnosti, kolač će se svidjeti svim generacijama.
Svoj kolač ili tortu možeš ukrasiti dodatno voćem, a poslužiti ju možeš i uz kuglicu finog sladoleda!
Sastojci:
- 200 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 200 g šećera
- 3 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g mljevenih badema
- 100 g palente
- 2 naranče
- 1 žličica praška za pecivo
- naribana kora naranče
Sastojci za sirup:
- 1/4 žličice mljevenog kardamoma
- 250 ml soka od naranče
- 30 ml vode
- 125 g (smeđeg) šećera
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva i maslacom premaži lim veličine 20 centimetara. Zatim u njega stavi masni papir i pritisni ga te opet njega premaži s maslacem.
- Maslac i šećer izmiksaj u velikoj zdjeli dok ne dobiješ prozračnu i kremastu smjesu. Nemoj brinuti ako šećer izgleda kao da se nije u potpunosti razgradio - to će napraviti za vrijeme pečenja. Umuti u smjesu jedno po jedno jaja, a zatim umiješaj ekstrakt vanilije.
- U maloj zdjeli pomiješaj mljevene bademe, palentu, koru naranče i prašak za pecivo, pa to umiješaj u prvotnu smjesu.
- Izlij smjesu u lim i peci 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane smećkasta i kolač se malo odmakne od rubova lima.
- Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadi kolač na tanjur. On je poprilično krhak pa budi pažljiva!
- Da bi napravila sirup, usitni kardamom ili koristi mljevene, a zatim sve ostale sastojke stavi u zdjelu njima. Dobivenu smjesu kuhaj na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok se malo ne smanji obujmom i zgusne. Ostavi da se ohladi.
- Na kolaču napravi rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko nje nalij puno sirupa, ali polako, da uspije upiti. Posluži ju uz malo jogurta s dodatnim preljevom od sirupa. Ukrasi komadima naranče po želji!