Neodoljiva kremasta piletina s gris knedlama

Thinkstock
Fantastično ukusan obrok koji možete jesti od doručka do večere
Vidi originalni članak

Jednom kada probate ovu ukusnu piletinu s gris knedlama, obožavat ćete ju! Možete ju jesti kao vrlo gustu krem juhu, ali i kao piletinu u umaku s gris knedlama. Kako god - uvijek će biti jednako ukusno!

Poslužite toplo i razveselite se u hladne dane ovakvim divnim jelom koje otapa svu hladnoću!

Prilično smo sigurno da će ju obožavati svi koji ju probaju, a vrlo vjerojatno će se svidjeti i djeci - zato što nije tipična pileća juha od koje bježe glavom bez obzira!

Gris knedle pripremite malo prije jer trebaju odstajati pola sata.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa (otkoštenih i bez kože), narezanih na kockice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 krumpir, oguljen i narezan na kockice
  • 2 mrkve, narezane na veće komadiće
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 1 stabljika celera, narezana
  • 1 list lovora
  • Sol i papar
  • 2 žlice brašna
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 250 g graška
  • Za gris knedle:
  • 50 g grisa
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica rastopljenog maslaca
  • Sjeckano peršinovo lišće
  • Prstohvat praška za pecivo

Priprema: 

  1. U većem loncu, pomiješati ulje, maslac, povrće i lovor te posoliti i popapriti; poklopiti i kuhati 5 minuta; povremeno promiješati
  2. U tavi popržiti malo brašna i politi ga s malo temeljca; ostatak temeljca preliti preko povrća, umiješati brašno s temeljcem i dodati piletinu; poklopiti i pustiti da zakuha
  3. Kada je piletina skoro gotova, dodati grašak i kuhati još 10 - 15 minuta - dok grašak ne omekša i piletina je sasvim skuhana
  4. Pripremiti gris knedle: Jaje pomiješati s grisom i maslacem te miješati dok nije mekano; posoliti i dodati sjeckani peršin i prašak za pecivo; ostaviti da odstoji pola sata
  5. U zakuhanu juhu, žlicom uzimati smjesu za gris knedle i kuhati još 5 - 6 minuta, dok ne omekšaju

Poslužite toplo! Dobar tek! 

Posjeti Gastro.hr