Jednom kada probate ovu ukusnu piletinu s gris knedlama, obožavat ćete ju! Možete ju jesti kao vrlo gustu krem juhu, ali i kao piletinu u umaku s gris knedlama. Kako god - uvijek će biti jednako ukusno!
Poslužite toplo i razveselite se u hladne dane ovakvim divnim jelom koje otapa svu hladnoću!
Prilično smo sigurno da će ju obožavati svi koji ju probaju, a vrlo vjerojatno će se svidjeti i djeci - zato što nije tipična pileća juha od koje bježe glavom bez obzira!
Gris knedle pripremite malo prije jer trebaju odstajati pola sata.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa (otkoštenih i bez kože), narezanih na kockice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- 1 krumpir, oguljen i narezan na kockice
- 2 mrkve, narezane na veće komadiće
- 1 luk, narezan na kockice
- 1 stabljika celera, narezana
- 1 list lovora
- Sol i papar
- 2 žlice brašna
- 1 l pilećeg temeljca
- 250 g graška
- Za gris knedle:
- 50 g grisa
- 1 jaje
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica rastopljenog maslaca
- Sjeckano peršinovo lišće
- Prstohvat praška za pecivo
Priprema:
- U većem loncu, pomiješati ulje, maslac, povrće i lovor te posoliti i popapriti; poklopiti i kuhati 5 minuta; povremeno promiješati
- U tavi popržiti malo brašna i politi ga s malo temeljca; ostatak temeljca preliti preko povrća, umiješati brašno s temeljcem i dodati piletinu; poklopiti i pustiti da zakuha
- Kada je piletina skoro gotova, dodati grašak i kuhati još 10 - 15 minuta - dok grašak ne omekša i piletina je sasvim skuhana
- Pripremiti gris knedle: Jaje pomiješati s grisom i maslacem te miješati dok nije mekano; posoliti i dodati sjeckani peršin i prašak za pecivo; ostaviti da odstoji pola sata
- U zakuhanu juhu, žlicom uzimati smjesu za gris knedle i kuhati još 5 - 6 minuta, dok ne omekšaju
Poslužite toplo! Dobar tek!