Novogodišnji fingerfood - mali zalogaji koje svi vole
Novogodišnji stol prepun fine hrane
Ova tri kreativna recepta oduševit će tvoje goste na dočeku ili svečanoj večeri koju planiraš za kraj godine. Fingerfood je uvijek dobra ideja, a ove zanimljive kombinacije su za prste polizati
Pripremaš li ove godine doček Nove godine kod sebe doma na vrijeme prouči naše prijedloge za novogodišnji buffet. Mislili smo i na vegetarijance koji će sigurno probati atraktivne brodiće s povrtnim tartarom, ljubitelje ribe zaintrigirat će salata od račića sa svježim mandarinama, dok tvoji prijatelji mesoljupci neće moći dočekati da razgrabe mesne mini okruglice s roquefortom!
Kako bi zabava prošla što bolje, hrane mora biti u obilju, zato pripremi posebna jela i pića – tako ćeš u Novu zakoračiti u stilu i u obilju. A znaš kako se kaže – kako uđeš u godinu - takva će ti biti i godina!
Brodići s povrtnim tartarom
Sastojci za oko 12 komada:
- 400 g brašna
- 500 g povrća (mrkva, tikvica, grašak, paprika…)
- 300 g majoneze
- 100 g maslaca
- ½ žličice soli
- 1 žlica hrena s vrhnjem
- kajenska papričica
- sol i papar
- 2 žlice limunova soka
Priprema:
- Brašno, sol i maslac stavi u posudu, dodaj 6 žlica vode i zamijesi tijesto. Drži ga pola sata u hladnjaku.
- Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Tijesto izvaljaj i njime obloži kalupe u obliku brodića. Više puta ga probodi vilicom, pospi orasima i peci 15-tak minuta. Zatim ukloni orahe.
- Povrće operi, očisti i nareži na kockice. Majonezu pomiješaj s hrenom i dobro začini solju, paprom i kajenskom papričicom. Prije posluživanja brodiće napuni povrtnim tartarom te ih ukrasi vlatima vlasca.
Salata od račića s mandarinama
Sastojci za 12 porcija:
- 400 g morskih račića
- 300 ml vrhnja
- 300 g jogurta s malo masnoća
- 4 žlice kečapa
- 3 žlice majoneze
- 2 češnja češnjaka
- 20 ml konjaka
- sol i papar
- 2 žlice limunova soka
- 190 g mandarina (ili klementina)
- ½ svežnjića peršina
- nekoliko listova zelene salate
- 3 tvrdo kuhana jaja
Priprema:
- Račiće operi i ocijedi. Pomiješaj vrhnje, jogurt, kečap i majonezu. Češnjak oljušti, nasitno nasjeckaj i umiješaj u umak. Zatim dodaj i konjak. Sve začini solju, paprom i limunovim sokom.
- Operi mandarine, oguli ih, razdijeli na kriškice i ukloni im opnu.
- Račiće pomiješaj s nasjeckanim peršinom i kriškama mandarina. Prelij umakom.
- Posudicu po želji obliži listovima salate. Na njih stavi salatu od račića. Oljušti jaja, nareži ih na ploške i dodaj salati. Drži u hladnjaku sat vremena prije serviranja.
Mini okruglice s roquefortom
Sastojci za oko 40 komada:
- 1 ½ ploška integralnog tosta
- 600 g mljevenog mesa
- 1 jaje
- 100 g roqueforta
- sol i papar
- 20 kiselih krastavaca
- 20 mini rajčica
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Tost omekšaj u vodi, ocijedi i pomiješaj s jajem i mljevenim mesom.
- Roquefort razmrvi i pomiješaj sa smjesom. Zatim posoli i popapri. Oblikuj okruglice i malo ih spljošti.
- Zatim ih posloži na limove i peci dok ne poprime smeđu boju i ne postanu hrskavi (15 – 20 minuta). Krastavce ocijedi i dijagonalno prereži.
- Rajčice operi i prereži. Krastavce i rajčice nabodi na čačkalice te ih ubodi u mesne okruglice.