Recepti Povrće 30. prosinca 2024.

Novogodišnji fingerfood - mali zalogaji koje svi vole

Povrće
22 MIN
15 MIN
12
JEDNOSTAVNO
nova godina, fingerfood
Novogodišnji fingerfood
foto: Toa Heftiba/Unsplash
Ova 3 kreativna recepta oduševit će tvoje goste na dočeku ili svečanoj večeri koju planiraš za kraj godine. Fingerfood je uvijek dobra ideja, a ove zanimljive kombinacije su za prste polizati

Pripremaš li ove godine doček Nove godine kod sebe doma na vrijeme prouči naše prijedloge za novogodišnji buffet. Mislili smo i na vegetarijance koji će sigurno probati atraktivne brodiće s povrtnim tartarom, ljubitelje ribe zaintrigirat će salata od račića sa svježim mandarinama, dok tvoji prijatelji mesoljupci neće moći dočekati da razgrabe mesne mini okruglice s roquefortom!

Kako bi zabava prošla što bolje, hrane mora biti u obilju, zato pripremi posebna jela i pića – tako ćeš u Novu zakoračiti u stilu i u obilju. A znaš kako se kaže – kako uđeš u godinu - takva će ti biti i godina!

fingerfood.jpg Možda vas zanima... Odabrali smo 10 umaka za novogodišnju noć Špajza

nova godina, fingerfood | Author: Toa Heftiba/Unsplash Novogodišnji fingerfood foto: Toa Heftiba/Unsplash

Brodići s povrtnim tartarom

Odlični zdravi zalogaji u kojima mogu  uživati i oni koji ne jedu meso, ali i oni koji ga jedu, ali vole istražiti i neke druge, zdravije opcije. Za potpuno vegansku varijantu koristi veganski maslac, vrhnje i majonezu.

Ne gasi ekran dok kuham

Novogodišnji brodići s povrtnim tartarom
22 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Brašno 400 g
  • Povrće 500 g
  • Majoneza 300 g
  • Maslac 100 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Hren s vrhnjem 1 žlica
  • Kajenska papričica
  • Sol
  • Papar
  • Sok od limuna 2 žlica
Postupak
  1. Brašno, sol i maslac stavi u posudu, dodaj 6 žlica vode i zamijesi tijesto. Drži ga pola sata u hladnjaku.


  2. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Tijesto izvaljaj i njime obloži kalupe u obliku brodića. Više puta ga probodi vilicom, na njega stavi 'utege' za pečenje tiejsta (možeš koristiti kupovne kuglice za pečenje ili slanutak, grah...) i peci 15-tak minuta.

    Ukloni 'utege'.


  3. Povrće operi, očisti i nareži na sitne kockice. Majonezu pomiješaj s hrenom i dobro začini solju, paprom i kajenskom papričicom.

    Prije posluživanja brodiće napuni povrtnim tartarom te ih ukrasi svježim stabljikama vlasca.


Za tartar od povrća može se koristiti mrkva, tikvica, grašak, svježa paprika, stabljika celera, cikla... i sve drugo povrće koje se može konzumirati sirovo.

 | Author: Thinkstock Mandarine ili klementine odličan su dodatak ovoj salati s račićima foto: Thinkstock

Salata od račića s mandarinama

Sastojci za 12 porcija:

  • 400 g morskih račića
  • 300 ml vrhnja
  • 300 g jogurta s malo masnoća
  • 4 žlice kečapa
  • 3 žlice majoneze
  • 2 češnja češnjaka
  • 20 ml konjaka
  • sol i papar
  • 2 žlice limunova soka
  • 190 g mandarina (ili klementina)
  • ½ svežnjića peršina
  • nekoliko listova zelene salate
  • 3 tvrdo kuhana jaja
canapes berislav lackovic4.jpg Možda vas zanima... Novogodišnji kanapei gotovi u tren oka! Špajza

Postupak:

  1. Račiće operi i ocijedi. Pomiješaj vrhnje, jogurt, kečap i majonezu. Češnjak oljušti, nasitno nasjeckaj i umiješaj u umak. Zatim dodaj i konjak. Sve začini solju, paprom i limunovim sokom.
  2. Operi mandarine, oguli ih, razdijeli na kriškice i ukloni im opnu.
  3. Račiće pomiješaj s nasjeckanim peršinom i kriškama mandarina. Prelij umakom.
  4. Posudicu po želji obliži listovima salate. Na njih stavi salatu od račića. Oljušti jaja, nareži ih na ploške i dodaj salati. Drži u hladnjaku sat vremena prije serviranja.

 | Author: Rachel Claire/Pexels Mesne okruglice s dodatkom roqueforta odličan su mali zalogaj foto: Rachel Claire/Pexels

Mini okruglice s roquefortom

Sastojci za oko 40 komada:

  • 1 ½ ploška integralnog tosta
  • 600 g mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 100 g roqueforta
  • sol i papar
  • 20 kiselih krastavaca
  • 20 mini rajčica
Možda vas zanima... Recept za najsočniju puretinu u pivu Recepti

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Tost omekšaj u vodi, ocijedi i pomiješaj s jajem i mljevenim mesom.
  2. Roquefort razmrvi i pomiješaj sa smjesom. Zatim posoli i popapri. Oblikuj okruglice i malo ih spljošti.
  3. Zatim ih posloži na limove i peci dok ne poprime smeđu boju i ne postanu hrskavi (15 – 20 minuta). Krastavce ocijedi i dijagonalno prereži.
  4. Rajčice operi i prereži. Krastavce i rajčice nabodi na čačkalice te ih ubodi u mesne okruglice.
Možda vas zanima... Neodoljivi kolačići s novogodišnjim porukama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.