Recepti 30. prosinca 2023.

Novogodišnji fingerfood - mali zalogaji koje svi vole

Novogodišnji stol
Novogodišnji stol prepun fine hrane foto: Nicole Michalou/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova tri kreativna recepta oduševit će tvoje goste na dočeku ili svečanoj večeri koju planiraš za kraj godine. Fingerfood je uvijek dobra ideja, a ove zanimljive kombinacije su za prste polizati

Pripremaš li ove godine doček Nove godine kod sebe doma na vrijeme prouči naše prijedloge za novogodišnji buffet. Mislili smo i na vegetarijance koji će sigurno probati atraktivne brodiće s povrtnim tartarom, ljubitelje ribe zaintrigirat će salata od račića sa svježim mandarinama, dok tvoji prijatelji mesoljupci neće moći dočekati da razgrabe mesne mini okruglice s roquefortom!

Kako bi zabava prošla što bolje, hrane mora biti u obilju, zato pripremi posebna jela i pića – tako ćeš u Novu zakoračiti u stilu i u obilju. A znaš kako se kaže – kako uđeš u godinu - takva će ti biti i godina!

 | Author: Ella Olsson/Pexels Povrtni tartar odlično je vegetarijansko blagdansko punjenje foto: Ella Olsson/Pexels

Brodići s povrtnim tartarom

Sastojci za oko 12 komada:

  • 400 g brašna
  • 500 g povrća (mrkva, tikvica, grašak, paprika…)
  • 300 g majoneze
  • 100 g maslaca
  • ½ žličice soli
  • 1 žlica hrena s vrhnjem
  • kajenska papričica
  • sol i papar
  • 2 žlice limunova soka
fingerfood.jpg Možda vas zanima... Odabrali smo 10 umaka za novogodišnju noć Špajza

Priprema:

  1. Brašno, sol i maslac stavi u posudu, dodaj 6 žlica vode i zamijesi tijesto. Drži ga pola sata u hladnjaku.
  2. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Tijesto izvaljaj i njime obloži kalupe u obliku brodića. Više puta ga probodi vilicom, pospi orasima i peci 15-tak minuta. Zatim ukloni orahe.
  3. Povrće operi, očisti i nareži na kockice. Majonezu pomiješaj s hrenom i dobro začini solju, paprom i kajenskom papričicom. Prije posluživanja brodiće napuni povrtnim tartarom te ih ukrasi vlatima vlasca.

 | Author: Thinkstock Mandarine ili klementine odličan su dodatak ovoj salati s račićima foto: Thinkstock

Salata od račića s mandarinama

Sastojci za 12 porcija:

  • 400 g morskih račića
  • 300 ml vrhnja
  • 300 g jogurta s malo masnoća
  • 4 žlice kečapa
  • 3 žlice majoneze
  • 2 češnja češnjaka
  • 20 ml konjaka
  • sol i papar
  • 2 žlice limunova soka
  • 190 g mandarina (ili klementina)
  • ½ svežnjića peršina
  • nekoliko listova zelene salate
  • 3 tvrdo kuhana jaja
canapes berislav lackovic4.jpg Možda vas zanima... Novogodišnji kanapei gotovi u tren oka! Špajza

Priprema:

  1. Račiće operi i ocijedi. Pomiješaj vrhnje, jogurt, kečap i majonezu. Češnjak oljušti, nasitno nasjeckaj i umiješaj u umak. Zatim dodaj i konjak. Sve začini solju, paprom i limunovim sokom.
  2. Operi mandarine, oguli ih, razdijeli na kriškice i ukloni im opnu.
  3. Račiće pomiješaj s nasjeckanim peršinom i kriškama mandarina. Prelij umakom.
  4. Posudicu po želji obliži listovima salate. Na njih stavi salatu od račića. Oljušti jaja, nareži ih na ploške i dodaj salati. Drži u hladnjaku sat vremena prije serviranja.

 | Author: Rachel Claire/Pexels Mesne okruglice s dodatkom roqueforta odličan su mali zalogaj foto: Rachel Claire/Pexels

Mini okruglice s roquefortom

Sastojci za oko 40 komada:

  • 1 ½ ploška integralnog tosta
  • 600 g mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 100 g roqueforta
  • sol i papar
  • 20 kiselih krastavaca
  • 20 mini rajčica
Možda vas zanima... Recept za najsočniju puretinu u pivu Recepti

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Tost omekšaj u vodi, ocijedi i pomiješaj s jajem i mljevenim mesom.
  2. Roquefort razmrvi i pomiješaj sa smjesom. Zatim posoli i popapri. Oblikuj okruglice i malo ih spljošti.
  3. Zatim ih posloži na limove i peci dok ne poprime smeđu boju i ne postanu hrskavi (15 – 20 minuta). Krastavce ocijedi i dijagonalno prereži.
  4. Rajčice operi i prereži. Krastavce i rajčice nabodi na čačkalice te ih ubodi u mesne okruglice.

 

Možda vas zanima... Neodoljivi kolačići s novogodišnjim porukama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.