Pripremaš li ove godine doček Nove godine kod sebe doma na vrijeme prouči naše prijedloge za novogodišnji buffet. Mislili smo i na vegetarijance koji će sigurno probati atraktivne brodiće s povrtnim tartarom, ljubitelje ribe zaintrigirat će salata od račića sa svježim mandarinama, dok tvoji prijatelji mesoljupci neće moći dočekati da razgrabe mesne mini okruglice s roquefortom!
Kako bi zabava prošla što bolje, hrane mora biti u obilju, zato pripremi posebna jela i pića – tako ćeš u Novu zakoračiti u stilu i u obilju. A znaš kako se kaže – kako uđeš u godinu - takva će ti biti i godina!
Brodići s povrtnim tartarom
Odlični zdravi zalogaji u kojima mogu uživati i oni koji ne jedu meso, ali i oni koji ga jedu, ali vole istražiti i neke druge, zdravije opcije. Za potpuno vegansku varijantu koristi veganski maslac, vrhnje i majonezu.
Salata od račića s mandarinama
Sastojci za 12 porcija:
- 400 g morskih račića
- 300 ml vrhnja
- 300 g jogurta s malo masnoća
- 4 žlice kečapa
- 3 žlice majoneze
- 2 češnja češnjaka
- 20 ml konjaka
- sol i papar
- 2 žlice limunova soka
- 190 g mandarina (ili klementina)
- ½ svežnjića peršina
- nekoliko listova zelene salate
- 3 tvrdo kuhana jaja
Postupak:
- Račiće operi i ocijedi. Pomiješaj vrhnje, jogurt, kečap i majonezu. Češnjak oljušti, nasitno nasjeckaj i umiješaj u umak. Zatim dodaj i konjak. Sve začini solju, paprom i limunovim sokom.
- Operi mandarine, oguli ih, razdijeli na kriškice i ukloni im opnu.
- Račiće pomiješaj s nasjeckanim peršinom i kriškama mandarina. Prelij umakom.
- Posudicu po želji obliži listovima salate. Na njih stavi salatu od račića. Oljušti jaja, nareži ih na ploške i dodaj salati. Drži u hladnjaku sat vremena prije serviranja.
Mini okruglice s roquefortom
Sastojci za oko 40 komada:
- 1 ½ ploška integralnog tosta
- 600 g mljevenog mesa
- 1 jaje
- 100 g roqueforta
- sol i papar
- 20 kiselih krastavaca
- 20 mini rajčica
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Tost omekšaj u vodi, ocijedi i pomiješaj s jajem i mljevenim mesom.
- Roquefort razmrvi i pomiješaj sa smjesom. Zatim posoli i popapri. Oblikuj okruglice i malo ih spljošti.
- Zatim ih posloži na limove i peci dok ne poprime smeđu boju i ne postanu hrskavi (15 – 20 minuta). Krastavce ocijedi i dijagonalno prereži.
- Rajčice operi i prereži. Krastavce i rajčice nabodi na čačkalice te ih ubodi u mesne okruglice.