Pečena krema od tamne čokolade topi se u ustima

Instagram @chefjoanneweir Pots de Creme - sočnija francuska verzija američkog čokoladnog pudinga
Chocolate pot de crème, odnosno pečena krema od tamne čokolade, je bogatija, sočnija francuska verzija američkog čokoladnog pudinga. Isprobaj naš recept i uživat ćeš u svakom kremastom zalogaju
Vidi originalni članak

Nema se što više reći o ovom desertu osim da je materijal za obaranje s nogu. To je onaj desert koji će zasigurno oduševiti goste i na svečanoj večeri, a opet je dovoljno jednostavan za napraviti kada tražiš poslasticu u sred tjedna. Zapravo, čokoladni pot de crème pravo je rješenje kada ozbiljno žudiš za nečim slatkim.

 

comfort food Čokoladni pohani kruh popravit će ti dan

 

Bogat i kremast čokoladni desert 

Čokoladna verzija pot de crème je bogatija, sočnija francuska verzija američkog čokoladnog pudinga. Dok je puding obično mješavina mlijeka i vrhnja koja se zasladi i zgusne kukuruznim škrobom na štednjaku, pot de crème je također mješavina mlijeka, vrhnja i šećera, ali dodaju mu se žumanjci kako bi se dobila krema, koja se zatim zgusne tijekom pečenja, no ovaj desert možeš poslužiti i sa cvijetom soli na vrhu...

 

Pots de Crème od tamne čokolade

Sastojci: 

  • 340 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 120 ml punomasnog mlijeka
  • 140 g kvalitetne tamne čokolade (sa 60 do 70% kakaa), sitno nasjeckane
  • 4 velika žumanjka
  • 50 g šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/8 žličice košer soli
  • vruća voda
  • šlag ili crème fraîche - za posluživanje

 

fudge Najjednostavnija čoko slastica od samo pet sastojaka

 

Priprema:

  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 150 stupnjeva. Postavi cjedilo s finom mrežicom na veliku mjernu posudu ili srednju zdjelu te stavi na stranu. Pripremi 4 male vatrostalne posude za pečenje.
  2. Zagrij vrhnje i mlijeko u velikom loncu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok ne zavrije. Makni s vatre, dodaj čokoladu i miješaj dok se ne otopi i postane glatka.
  3. Pjenasto izmiješaj žumanjke, šećer, vaniliju i sol u velikoj zdjeli otpornoj na toplinu. Uz stalno miješanje polako umiješaj čokoladnu smjesu.
  4. Izlij smjesu kroz cjedilo. Procijeđenu smjesu rasporedi u posudice.
  5. Premjesti pleh u pećnicu i ulij dovoljno vruće vode u pleh ili posudu za pečenje, pazeći da voda ne prska po posudicama, sve dok ne dosegne otprilike polovicu dubine malih posudice u kojima je krema.
  6. Pleh labavo prekrij aluminijskom folijom i peci dok se rubovi ne postave, a sredina još lagano podrhtava, oko 30 minuta. 
  7. Izvadi pleh iz pećnice i otkrij je. Prebaci male posudice na rešetku i pusti da se krema ohladi na sobnu temperaturu, oko 1 sat. Posluži svaku porciju s malo tučenog vrhnja, crème fraîche ili s cvijetom soli.

 

guštaj u slasticama Jamiejeva brza torta od čokolade i klementina

 

Savjet više:
Nakon što se ohlade, pots de crème mogu se pokriti i čuvati u hladnjaku do 4 dana. Ako ovaj desert držiš u hladnjaku, ostavi ga na sobnoj temperaturi 20 minuta prije posluživanja.

 

ukusna kombinacija Da, cikla i čokolada idu zajedno, a dokaz je ova torta

 

Posjeti Gastro.hr