Već i vrapci na grani znaju da određeno povrće izvrsno funkcionira u kolačima i tortama. Tu je neizbježna torta od mrkve, sjajni kolači prave se i s tikvicama, a o bundevi da ne govorimo… Sve to slatkasto povrće slasticama daje prirodnu slatkoću, zanimljivu boju, poseban okus… ali i ono najvažnije – sočnost. Tako je i s ciklom, čiji zemljani okus daje posebnu notu slanim jelima, ali tako je i sa slasticama.
Sočnije ne može
Dobro je poznato da se sok od cikle koristi za bojanje poznate američke slastice – torte Red Velvet, ali možda bi se manje amaterskih kuhara usudilo skombinirati ciklu s čokoladom i napraviti ovu uistinu posebnu slasticu koja će oduševiti vaše goste. Primjerice, torti čiji recept donosimo daje sočnost, ali i karakterističan zemljani okus.
Torta od cikle i čokolade
Sastojci:
- 175 g maslaca narezanog na kockice, plus dodatno za namastiti kalup
- 200 g tamne čokolade, grubo nasjeckane
- 250 g kuhane cikle, oguljene i grubo nasjeckane
- 3 jaja
- 150 g svijetlog smeđeg šećera
- 175 g oštrog brašna
- Žličica praška za pecivo
- 30 g kakao praha
- Tučeno slatko vrhnje
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Maslacem premaži kalup za torte promjera 23 cm i obloži dno papirom za pečenje.
- Zajedno rastopi maslac i čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ostavi sa strane da se malo ohladi.
- Ciklu stavi u blender i izblendaj u pire. Dodaj jaja i šećer pa još malo blendaj.
- U posebnoj zdjeli izmiješaj brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Umiješaj pire od cikle, a potom i rastopljenu čokoladu i maslac. Ulij u kalup i izravnaj.
- Peci 40-45 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha.
- Pusti da se prvo hladi u kalupu 20 minuta, a potom na rešetki. Posluži uz tučeno slatko vrhnje.