Pečena mrkva, neobičan prilog i puno sjajnih okusa

Thinkstock
Učinite mrkvu zvijezdom današnjeg ručka dodajući joj omiljene začine i posve neobičan prilog...
Vidi originalni članak

Iako je najčešće tretiramo kao prilog ili tek malen, ali iznimno važan dio različitih mesnih, jušnih i povrtnih jela, mrkva nam može ponuditi daleko više.

 

 

Kuhana postaje sjajan slatko slani pire, dok pečena može zamijeniti mesne delicije i postati zvijezda najslasnijeg ručka.

 

Obožavamo Mrkva: namirnica koju obožava i Jamie Oliver

 

Mrkvu je potrebno dobro aromatizirati, ubaciti je u pećnicu pa je peći dok se ne počne karamelizirati. Dok se ona peče, pripremiti možete ječam sa začinima i graškom, a odlično će se složiti i uz jednostavan umak od vrhnja ili grčkog jogurta.

Toplo i hladno, slatko i slano, a onda još malo kiseline iz limuna na divan će se način spojiti na ovom nevjerojatno jednostavnom za pripremu, a bogatom okusima tanjuru.

 

 

ODLIČNO! Idealan jesenski prilog: Mrkva s maslacem i cimetom

 

 

Potrebno vam je:

  • 1 kg mrkve
  • 2 šalice ječma
  • 1 konzerva slanutka
  • 1 šalica graška
  • 1 glavica luka
  • 1 žličica crvene dimljene paprike
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Prstohvat timijana
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Ječam pustite da odstoji u mlakoj vodi nekoliko sati.
  2. Na malo maslinovog ulja propirjajte luk, pa dodajte ječam.
  3. Začinite soli i paprom.
  4. Pustite da se kuha oko pola sata, a pred kraj kuhanja dodajte i šalicu graška.
  5. Slanutak istresite iz konzerve, operite ga i osušite.
  6. Dodajte mu žlicu maslinovog ulja i začinite dimljenom crvenom paprikom, soli i paprom.
  7. Tako začinjen slanutak rasporedite po limu za pečenje.
  8. Mrkvu očistite, začinite je maslinovim uljem, soli, paprom i timijanom pa je rasporedite po slanutku.
  9. Ubacite sve zajedno u pećnicu i pecite oko pola sata.
  10. Pripremate li i umak, pomiješajte jogurt, limunovu koricu i sok, sol i papar, dodajte malo maslinovog ulja i začinskog bilja po želji.
  11. Mrkvu poslužite uz ječam s graškom, a prije samog uživanja, pokapajte umakom od jogurta.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr