Prednost je i što može dugo stajati u hladnjaku, čak dva tjedna ako je kupite svježu i pravilno uskladištite. Birajte čvrste mrkve bez oštećenja, jarkonarančaste boje i nemojte ih stavljati uz voće.
Odlična je za sve one koji nastoje smanjiti unos kalorija – šalica sirove mrkve ima samo 52 kalorije. To znači da si možete priuštiti neku slasticu čak i ako ste na dijeti. Mi vam preporučujemo slasne muffine od mrkve, banane i zobenih pahuljica za doručak i fantastičnu tortu s kremom od kokosa.
Ako pak žudite za slanim snackom, svakako isprobajte mrkve umotane u slaninu i zdravi narančasti pomfrit.
Mrkvu obožava i Jamie Oliver koji je često koristi kao prilog. Svi vi koji volite njegova jednostavna jela obavezno bacite oko na recept za pečenu mrkvu s umakom od jogurta i češnjaka.
Sastojci:
- 750 g malih mrkvi
- 1 češnjak
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 1 žlica vinskog octa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 300 ml grčkog jogurta
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva
- Prepolovite mrkve po dužini. Posložite ih posudu za pečenje, zajedno s režnjevima češnjaka, pomiješajte sa sjemenkama korijandera i prelijte octom i uljem.
- Posolite, popaprite, dobro promiješajte i pecite otprilike 40 minuta.
- Pečeni češnjak zgnječite vilicom i dodajte u jogurt. Poslužite uz pečene mrkve.
Uživajte u genijalnim ljepljivim mrkvicama i mirisu češnjaka.