Zimi kada nemamo preveliki izbor povrća za kuhanje, odluka često pada na jednostavna jela u kojima možemo kombinirati krumpir, mrkvu i zeleno lisnato povrće koje pronalazimo svježe u vrtu ili na tržnici.
Među skromnim izborom, često nam se nameće baš mrkva. Priprema se na različite načine, a danas vam donosimo onaj najposebniji - mrkvu umotanu u slaninu.
Najprije dobro očistite mrkvu. Osušite je i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Slaninu narežite na ploške i svaku mrkvu, ovisno o veličini, umotajte u jednu ili dvije ploške slanine. Ubacite ih u pećnicu i pecite oko 15 minuta. Izvadite ih, premažite javorovim sirupom i vratite u pećnicu na još 15 minuta. Javorov sirup možete zamijeniti i uljem ili otopljenim maslacem, ali će upravo taj slatki sirup na najljepši način naglasiti spoj okusa mrkve i slanine.
Tako pripremljenu mrkvu možete poslužiti uz mirisna pečenja, u sendviču, ali i uz najobičnije pripremljenu rižu ili neki drugi prilog umjesto mesa.