gastro postao
Sve što trebate za ovaj sjajni umak su hrskavi kruščići za umakanje!
Ovaj predivni umak, bogatog okusa i mirisa, vjerojatno će biti najbolje predjelo koje ste poslužili! Poslužite ga toplog, u keramičkim zdjelicama radi još boljeg efekta. Pripremite dovoljno hrskavih kruščića, baguettea ili kukuruznog čipsa i navalite na ovu ukusnu, kremastu divotu!
Sastojci:
- 4 lista tanko odrezane slanine
- 2 luka, prepolovljena i narezana na tanke ploškice
- 1/4 žličice šećera
- 1/4 žličice soli
- 1 žlica sherryja
- 1/4 žličice tabasca
- 1/2 žličice svježeg nasjeckanog timijana
- 250 g naribanog sira Gruyère
- 100 ml kiselog vrhnja
- 100 ml majoneze
- 1/4 žličice svježe mljevenog papra
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Slaninu popržiti na neprianjajućoj posudi i kada je hrskava i zlatna, prebaciti ju na papirnati ručnik
- Na istu tavu, na masti od slanine, popržiti luk te dodati šećer i sol (pržiti oko 5 minuta - dok luk ne omekša), potom pojačati temperaturu i peći luk još otprilike 20 minuta - dok ne postane zlatno smeđi
- Dodati sherry i kuhati minutu; potom dodati tabasco i timijan, promiješati i maknuti s vatre.
- U manjoj posudi, pomiješati majonezu i kiselo vrhnje
- U majonezu i vrhnje dodati nasjeckanu prženu slaninu, karamelizirani luk i papar te sve zajedno pomiješati. Dodati naribani Gruyère te i njega pomiješati s umakom
- Podijeliti smjesu u dvije keramičke posude i staviti peći na otprilike 20 minuta - dok se sir ne rastopi i umak ne postane zlatne boje
Poslužite toplo, po želji posipajte s malo sjeckanog svježeg peršina.