Špajza 25. siječnja 2017.

Neodoljivo predjelo: Umak od luka, slanine i sira

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sve što trebate za ovaj sjajni umak su hrskavi kruščići za umakanje!

Ovaj predivni umak, bogatog okusa i mirisa, vjerojatno će biti najbolje predjelo koje ste poslužili! Poslužite ga toplog, u keramičkim zdjelicama radi još boljeg efekta. Pripremite dovoljno hrskavih kruščića, baguettea ili kukuruznog čipsa i navalite na ovu ukusnu, kremastu divotu!

Sastojci:

  • 4 lista tanko odrezane slanine
  • 2 luka, prepolovljena i narezana na tanke ploškice
  • 1/4 žličice šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žlica sherryja
  • 1/4 žličice tabasca
  • 1/2 žličice svježeg nasjeckanog timijana
  • 250 g naribanog sira Gruyère
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 100 ml majoneze
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  2. Slaninu popržiti na neprianjajućoj posudi i kada je hrskava i zlatna, prebaciti ju na papirnati ručnik
  3. Na istu tavu, na masti od slanine, popržiti luk te dodati šećer i sol (pržiti oko 5 minuta - dok luk ne omekša), potom pojačati temperaturu i peći luk još otprilike 20 minuta - dok ne postane zlatno smeđi
  4. Dodati sherry i kuhati minutu; potom dodati tabasco i timijan, promiješati i maknuti s vatre.
  5. U manjoj posudi, pomiješati majonezu i kiselo vrhnje
  6. U majonezu i vrhnje dodati nasjeckanu prženu slaninu, karamelizirani luk i papar te sve zajedno pomiješati. Dodati naribani Gruyère te i njega pomiješati s umakom
  7. Podijeliti smjesu u dvije keramičke posude i staviti peći na otprilike 20 minuta - dok se sir ne rastopi i umak ne postane zlatne boje

Poslužite toplo, po želji posipajte s malo sjeckanog svježeg peršina. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.