Pečena riba (Psari Plaki)

Ova zanimljivo jelo pripremljeno na grčki način privući će obožavatelje slatkovodne ribe
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 511

Potrebno vam je

  • 1500 g deverika
  • sol
  • papar
  • 1 kom limunov sok
  • 125 ml ulje maslinovo
  • 1 kom luk ,crveni
  • 3 režanj luk cešnjak
  • 125 g celer, list
  • 425 g sok od rajčice (konzerv. slani)
  • 125 ml vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
  • 2.50 g šećer, kristal
  • 5 g origano

Priprema

  1. Pripremite ribu, ostavljajući glavu i rep. Površinu dijagonalno zarežite, posipajte s malo soli, papra i limunovog soka. Ostavite da stoji 20 minuta.
  2. U tavi zagrijte polovicu ulja i pirjajte luk, češnjak i celer 3 minute. Dodajte rajčicu, vino i origano, začinite solju i paprom i pirjajte daljnje 2 minute.
  3. Zagrijte pećnicu na 180°C. Uspite mješavinu povrća u nauljeni lim za pečenje i na vrh stavite ribu. Preostalo ulje prelijte preko ribe. Pecite 30-40 minuta. Zalijevajte ribu tijekom pečenja.

Ova zanimljivo jelo pripremljeno na grčki način privući će obožavatelje slatkovodne ribe

Posjeti Gastro.hr