Pikantni quiche s mrkvom - ukusan i zdrav obrok

Anna Tazarevich/Pexels Mrkva
Ovaj je quiche savršen vegetarijanski obrok, a želiš li malo posebnije arome možeš mu po želji dodati i malo tostiranih badema u tavi. Ta će kombinacija svakoga oduševiti
Vidi originalni članak

Quiche je ukusan klasik francuske gastronomije, a rado su ga prigrlile i brojne druge kuhinje. Jednostavan je za pripremu, ako ako želiš napraviti neku novu povrtnu varijaciju uključi maštu i postani pravi majstor kulinarske kreativnosti.

Recept za quiche savršen je za sva godišnja doba, ali mi ga posebno (ipak) volimo na proljeće jer obiluje svježim namirnicama. Ovaj s mrkvom doista može proći bilo kada jer mrkve i svježeg sira, uz sve druge sastojke, uvijek možemo naći u trgovinama.

 

veganica Odličan proljetni zalogaj: Veganski quiche s povrćem

 

Ovaj je quiche s mrkvom savršen i kao vegetarijanski obrok, a želiš li malo posebnije arome možeš mu po želji dodati i malo tostiranih badema – ta kombinacija svakoga oduševiti. Kako bi ovaj quiche u trenu postao vegansko jelo, ricottu zamijeni pireom od jabuka - rezultat će biti malo slađi, ali jednako ukusan.

Pikantni quiche s mrkvom

Sastojci (za 8 kriški):

  • 200 g brašna
  • 160 g maslaca
  • 5 jaja
  • 120 ml vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja
  • 800 g mrkve
  • 200 g svježeg sira
  • 100 g creme fraiche, odnosno punomasno kiselo vrhnje
  • sol i papar

 

slani klasik Isprobaj ovaj klasik - quiche iz kuhinje Julije Child

 

Postupak:

  1. Umijesi glatko tijesto od brašna, soli, maslaca narezanog na komadiće, jednog jaja i 20 ml vrhnja, omotaj ga prozirnom folijom i drži u hladnjaku 30 minuta.
  2. Za to vrijeme mrkve oguli, operi, nareži na ploške i blanširaj 3 minute u posoljenoj vodi. Isperi ih i dobro ocijedi.
  3. Pjenjačom ili mikserom izmiješaj sir, preostalo vrhnje, creme fraiche, preostala 4 jaja pa smjesu posoli i popapri.
  4. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Ohlađeno tijesto okruglo razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi, stavi ga u namašćeni okrugli kalup (lim ili keramičku plitku posudu, promjera 24 cm) pa ga prstima pritisni uz rub da bude malo povišen i izbockaj vilicom.
  5. Na tijesto rasporedi dio mrkve, malo sira, ostatak mrkve i ostatak sira pa peci 40 minuta. Nakon 20 minuta pokrij quiche folijom da ne potamni.

 

Miriše na mediteran Za ručak pripremi quiche sa špinatom, rajčicama i fetom

 

Posjeti Gastro.hr