Ploškice od meda

Uživajte u ovim medenim keksićima sa mirisom cimeta
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 242

Prhko tijesto

  • 125 g med, vrcani
  • 200 g šećer, kristal
  • 4 žlica mlijeko kravlje, punomasno
  • 100 g maslac, neslani
  • 1 kom vanilin šećer
  • 3 kapi aroma gorkog badema
  • 1 žlica mljeveni cimet
  • 400 g pšenično brašno, bijelo
  • 100 g gustin
  • 20 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 1 kom prašak za pecivo
  • 75 g badem, oljušteni suhi

Premazivanje

  • 1 mala žlica gustin
  • 6 žlica voda

Ukrašavanje

  • 100 g badem, oljušteni suhi

Priprema

  1. Tijesto: Zagrijte u lončiću tekući med, šećer, mlijeko i maslac ili margarin da se otopi. Neprestano miješajte. Smjesu premjestite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
  2. Gotovo stvrdnutoj smjesi dodajte vanilin šećer, aromu i cimet. Sastojke umiješajte mikserom. Brašno pomiješajte sa škrobnim brašnom, kakaom i praškom za pecivo, prosijte te, dio po dio, umiješajte na srednjoj brzini. Zatim umijesite preostalu brašnu mješavinu i oljuštene nasjeckane bademe. Smjesu premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto.
  3. Tijesto razvaljajte na oko 1/2 cm debljine te okruglim kalupićem ili čašom izrežite kolačiće. Složite ih na lim.
  4. Za premazivanje: Umutite škrobno brašno i vodu. Smjesu zavrijte u lončiću i kratko prokuhajte. Lončić sklonite sa štednjaka i ostavite da se ohladi. Kolačiće tanko premažite.
  5. Za ukrašavanje: U svaki kolačić utisnite po jednu polovicu badema.

Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list

Posjeti Gastro.hr