gastro postao
Uživajte u ovim medenim keksićima sa mirisom cimeta
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 242
Prhko tijesto
- 125 g med, vrcani
- 200 g šećer, kristal
- 4 žlica mlijeko kravlje, punomasno
- 100 g maslac, neslani
- 1 kom vanilin šećer
- 3 kapi aroma gorkog badema
- 1 žlica mljeveni cimet
- 400 g pšenično brašno, bijelo
- 100 g gustin
- 20 g kakao u prahu, nezašećereni
- 1 kom prašak za pecivo
- 75 g badem, oljušteni suhi
Premazivanje
- 1 mala žlica gustin
- 6 žlica voda
Ukrašavanje
- 100 g badem, oljušteni suhi
Priprema
- Tijesto: Zagrijte u lončiću tekući med, šećer, mlijeko i maslac ili margarin da se otopi. Neprestano miješajte. Smjesu premjestite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
- Gotovo stvrdnutoj smjesi dodajte vanilin šećer, aromu i cimet. Sastojke umiješajte mikserom. Brašno pomiješajte sa škrobnim brašnom, kakaom i praškom za pecivo, prosijte te, dio po dio, umiješajte na srednjoj brzini. Zatim umijesite preostalu brašnu mješavinu i oljuštene nasjeckane bademe. Smjesu premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto.
- Tijesto razvaljajte na oko 1/2 cm debljine te okruglim kalupićem ili čašom izrežite kolačiće. Složite ih na lim.
- Za premazivanje: Umutite škrobno brašno i vodu. Smjesu zavrijte u lončiću i kratko prokuhajte. Lončić sklonite sa štednjaka i ostavite da se ohladi. Kolačiće tanko premažite.
- Za ukrašavanje: U svaki kolačić utisnite po jednu polovicu badema.
Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list