Fina gusta juha s porilukom, baš za ovakve kišne dane

Shutterstock Porrusalda - baskijska gusta juha od poriluka
Porrusalda, baskijska juha od poriluka, tradicionalno se jela u Korizmi, a sada se jede u svako doba godine. Osim povrća, u nju se često dodaju komadi bakalara ili druge bijele ribe, a postoje i mesne verzije
Vidi originalni članak

Malo ja zahladilo, fali nam sunca i odmah nam se jede nešto na žlicu. Srećom, naša bogata zaliha recepata odlično je opskrbljena takvim jelima, a danas je izbor pao na porrusaldu – finu baskijsku gustu juhu u kojoj je poriluk glavna zvijezda.

Ova iznimno ukusna a jednostavna gusta juha (na baskijskom, "porru" je poriluk, a "salda" je juha) nije baš najfotogeničnije jelo, ali će te zato odlično ugrijati i osjećaj sitosti nakon što ju pojedeš dugo će trajati.

Juha sa sjevera Španjolske

Porrusalda je tipično korizmeno jelo sa sjevera Španjolske, no sada se jede gotovo u svako doba godine. Uz poriluk sadržava i drugo povrće poput krumpira, mrkve, luka… Također, u ovu juhu mogu se dodati i komadi bakalara, oslića ili neke druge bijele ribe, a u Kataloniji se priprema i mesna verzija s kobasicom.

Donosimo ti originalni recept za porrusaldu slavnog baskijskog chefa Karlosa Arguiñana u kojem se koristi temeljac od pilećih kostiju. Ovaj slavni kuhar u svoju porrusaldu rado dodaje ribu, koju povremeno zamijeni mesom po izboru.

Isprobaj i ova divna jela s porilukom!

hrana za utjehu Ovim kremastim špagetima nemoguće je odoljeti baš za zimu Topla salata od poriluka osvaja na prvu hrskava i kremasta jesen Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk!

 

Posjeti Gastro.hr