Prženi luk: Kako ga pripremiti i za što se sve može koristiti

Shutterstock Prženi luk;
Za razliku od ostale pržene hrane, luk neće zauzeti puno mjesta za vrijeme pripreme te neće tvoju kuhinju ostaviti u kompletnom neredu jednom kada bude gotov.
Vidi originalni članak

Sve što će ti trebati za pripremu ovog slasnog priloga tri su zdjele, mlijeko, brašno, začini i ulje. Priprema može malo potrajati, zbog 'namakanja' u mlijeku, no jednom kada ih kreneš pripremati nestajat će s tanjura jednakom brzinom.

 

vikend gozbica Hamburgeri od svinjetine na francuski način

 

Osim samostalno, hrskavi prženi luk izvrstan je dodatak salatama, hamburgerima, "običnim" sendvičima, hot dogovima, ali i mnoštvu drugih jela. Posipati ih tako možeš i preko slasnih gljiva punjenih krem sirom, zapečenog krumpira, piletine ili čak preko nekog složenca ili lazanja. Prženi luk odlično će se složiti s gotovo svim jelima, a to će potvrditi i svi njegovi ljubitelji!

Od doručka s jajima, ručka, pa sve do večere i opuštajućeg filma, prženi luk gotovo svuda može pronaći mjesto za sebe i upravo zato je izvrsna ideja pripremiti ga!

Sastojci:

  • 1 veliki luk
  • 500 mL mlijeka
  • 1L ulja po želji
  • 185 g brašna
  • sol, papar po želji

Priprema:

  1. Očisti luk i nareži ga na tanke kriške uz pomoć oštrog noža. Stavi ih u zdjelu po izboru, po njima prelij mlijeko i ostavi da tako odstoji oko sat vremena.
  2. U manjoj tavici zagrij ulje.
  3. U drugoj zdjeli pomiješaj brašno i začine po želji. 
  4. Rukom ugrabi malo luka, stisni ga kako bi ocijedila višak mlijeka i zatim ih stavi u brašno. Promiješaj i digni luk kako bi ga otresla od viška brašna. 
  5. Stavi luk u ulje, pazi da ne budu koluti ili kriške jedna do druge kako se ne bi zalijepile. Prži ih dok ne postanu zlatne boje, oko 2 do 3 minute.
  6. Jednom gotove komade luka prebaci na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće.
  7. Posluži samostalno ili unutar sendviča.

U slast!

 

jutarnja gozba Odličan sendvič sa salatom od jaja i slaninom recept star 99 godina! Cezar salata: jednostavno i brzo jelo za svaki dan za prste polizati Alfredo piletina - ručak gotov za manje od pola sata

Posjeti Gastro.hr