Quiche s cvjetačom

Shutterstock
Ljubitelji biljnih pita uživat će u ovom quicheu
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1003

Tijesto

  • 1.50 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 0.50 mala žlica sol
  • 0.50 šalica margarin, soft (od biljnih ulja )
  • 2.50 žlica voda
  • 1 kom jaje kokošje

Nadjev

  • cvjetača (samo cvijet)
  • 70 g maslac, neslani
  • 30 g pšenično brašno, bijelo
  • 5 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • bijeli papar
  • sol
  • muškatni oraščić
  • 30 g ementaler
  • 30 g parmezan
  • 2 žlica krušne mrvice
  • 100 g slanina suha (prerašt. mršava)

Priprema

  1. U posudu za miješanje prosijte brašno, dodajte sol, jaje i komadiće margarina te ih dlanovima utrljajte u brašno. Poprskajte hladnom vodom i zamijesite tijesto. Izradite ga dobro na dasci te ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim ga rastanjite valjkom u veličinu kalupa za quiche. Prema-žite kalup maslacem.
  2. Očišćeni i oprani karfiol skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i odvojite na cvjeti-će. Napravite zapršku od 30 g maslaca i isto toliko brašna. Zalijte mlijekom, začinite mljevenim paprom i naribanim muškatnim ora-ščićem te kuhajte dok ne dobijete gust umak povremeno miješajući. Dodajte ementaler i parmezan te miješajte dok umak ne postane gladak i sjajan. Provjerite je li dovoljno slan, maknite s vatre pa umiješajte 30 g maslaca. Skuhani i dobro ocijeđeni karfiol rasporedite po tijestu.
  3. Zalijte ga umakom, pospite mrvicama i poprskajte preostalim rastopljenim maslacem. Na vrh stavite ravnomjerno komadiće slanine. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180°c te pecite dok se mrvice ne zapeku i porumene.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr