gastro postao
Ljubitelji biljnih pita uživat će u ovom quicheu
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1003
Tijesto
- 1.50 šalica pšenično brašno, bijelo
- 0.50 mala žlica sol
- 0.50 šalica margarin, soft (od biljnih ulja )
- 2.50 žlica voda
- 1 kom jaje kokošje
Nadjev
- cvjetača (samo cvijet)
- 70 g maslac, neslani
- 30 g pšenično brašno, bijelo
- 5 dl mlijeko kravlje, punomasno
- bijeli papar
- sol
- muškatni oraščić
- 30 g ementaler
- 30 g parmezan
- 2 žlica krušne mrvice
- 100 g slanina suha (prerašt. mršava)
Priprema
- U posudu za miješanje prosijte brašno, dodajte sol, jaje i komadiće margarina te ih dlanovima utrljajte u brašno. Poprskajte hladnom vodom i zamijesite tijesto. Izradite ga dobro na dasci te ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim ga rastanjite valjkom u veličinu kalupa za quiche. Prema-žite kalup maslacem.
- Očišćeni i oprani karfiol skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i odvojite na cvjeti-će. Napravite zapršku od 30 g maslaca i isto toliko brašna. Zalijte mlijekom, začinite mljevenim paprom i naribanim muškatnim ora-ščićem te kuhajte dok ne dobijete gust umak povremeno miješajući. Dodajte ementaler i parmezan te miješajte dok umak ne postane gladak i sjajan. Provjerite je li dovoljno slan, maknite s vatre pa umiješajte 30 g maslaca. Skuhani i dobro ocijeđeni karfiol rasporedite po tijestu.
- Zalijte ga umakom, pospite mrvicama i poprskajte preostalim rastopljenim maslacem. Na vrh stavite ravnomjerno komadiće slanine. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180°c te pecite dok se mrvice ne zapeku i porumene.
Izvor Skuhatćute