Rolada s uzorkom žirafe sigurno će te oraspoložiti

Shutterstock
Impresivni kolač za koji će ti trebati malo truda, vremena, ali veoma jednostavni i dobro poznati sastojci...
Vidi originalni članak

Ako imaš malo vremena i višak inspiracije donosimo ti odličan recept koji ne samo da je ukusan, već je zanimljiv i za gledanje. Dobro poznata, stara čokoladna rolada s malenim zaokretom u vidu žirafinog uzorka.

Zanimljiva kako mladima, tako i starima, ova rolada idealna je za popodnevna druženja ili proljetne i ljetne rođendane, pogotovo dječje. Zato, podigni rukave, pročitaj recept i baci se na njegovu izvedbu, a svakako nam pošalji i fotografiju rezultata koji će sigurni smo brzo nestati sa stola.

 

Njam! Zasladi se čokoladnom meringue roladom s kavom

 

Sastojci za koru:

  • 6 jaja
  • 100 mL ulja
  • 3 žlice vruće vode
  • 6 žlica brašna
  • 4 žlice šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice čokolade u prahu

 

Cheesecake rolada Rolada od jagoda i krem sira gotova je za tren

 

Sastojci za punjenje:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera 
  • 150 g čokolade
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 100 g maslaca
  • 2 velike banane

 

 

Priprema:

  1. Za početak odvoji bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravi snijeg.
  2. Žumanjke električnim mikserom izmiksaj te im dodaj šećer. Kada dobiješ pjenastu smjesu, dodaj ulje, dodatno izmiksaj pa postepeno dodaj brašno i prašak za pecivo, te na kraju vodu. Zatim u dobivenu smjesu ručno i uz pomoć silikonske lopatice umiješaj bjelanjke, odnosno snijeg u smjesu od žumanjaka.
  3. Od dobivene smjese odvoji otprilike 10 žlica koje trebaš prebaciti u slastičarsku vrećicu i pomoću nje u dubokom limu obloženom masnim papirom iscrtaj uzorak žirafe. Zatim stavi peći na dvije do četiri minute u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
  4. Za to vrijeme u ostatak smjese dodaj kakao i čokoladu u prahu i dobro ju promiješaj. Jednom pečen uzorak žirafe izvadi van i na njega ravnomjerno nanesi ostatak, sada smeđe, smjese. Vrati lim u pećnicu i peci na 180 stupnjeva još dvadeset minuta.
  5. Izvadi čistu kuhinjsku krpu i na nju izvadi pečeni biskvit, još uvijek s masnim papirom. Zarolaj ga i ostavi da se ohladi.
  6. Pripremi punjenje: Jaja sa šećerom pomiješaj u posudi iznad kipuće vode. Kuhaj dok smjesa ne dosegne 80 stupnjeva. Budi oprezna, jer ako nastaviš kuhati jaja preko ove temperature, skuhat će se i zgrušati. Dodaj čokoladu i ekstrakt vanilije. Ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu. Rastopi maslac i pomiješaj ga s smjesom čokolade i jaja.
  7. Zamotanu roladu odmotaj, makni masni papir za pečenje i premaži ju kremom od čokolade. Uz donji rub poslaži oguljene banane i pažljivo sve zarolaj. Ostavi na hladnom, a posluži samu ili s dodatkom voća, kuglice sladoleda ili nečeg trećeg.

U slast!

 

slatki gušti Sočna rolada s limunom i mascarponeom klasik Prefina čokoladna rolada - recept Marthe Stewart

Posjeti Gastro.hr