Recepti 05. lipnja 2022.

Zasladi se čokoladnom meringue roladom s kavom

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova čokoladna rolada dostojan je desert za sve slavljeničke večeri i druženja...

Ova će čokoladna rolada sa stola sigurno nestati u tren oka, a zašto i ne bi kada je, osim što odlično izgleda i ukusna. Ono najbolje od svega jest da ju je moguće i zamrznuti i sačuvati za one dana kada jednostavno nemaš vremena ni za pripremu najjednostavnijih recepata.

 

Rolada s limunom i mascarponeom Možda vas zanima... Sočna rolada s limunom i mascarponeom Recepti

 

Nemoj da te nešto duži recept zavara, zapravo ju je kao i većinu rolada, veoma jednostavno pripremiti.

Sastojci za koru od bjelanjaka:

  • suncokretovo ulje
  • 6 bjelanjaka
  • 330 g šećera 
  • 2 žlice običnog brašna
  • 60 g mljevenih badema
  • žlica espresso kave u prahu otopljena u jednoj žličici kipuće vode
  • bademi narezani na listiće

Sastojci za čokoladni namaz:

  • 200 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće
  • 50 g maslaca
  • 120 mL punomasnog slatkog vrhnja
  • ½ žličice soli

Sastojci za punjenje:

  • 200 mL punomasnog slatkog vrhnja
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 žličica espresso kave otopljena u 1 žličici kipuće vode

 

Rolada od jagoda i krem sira Možda vas zanima... Cheesecake rolada s jagodama - neodoljivo fina! Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obloži masnim papirom. Lagano premaži uljem.
  2. U velikoj posudi umuti bjelanjke električnim mikserom dok ne nastane snijeg s krutim vrhovima. Zatim polagano dodaj šećer i umuti, na manjoj brzini. Zatim dodaj brašno pa umuti, a nakon njega dodaj mljevene bademe i kavu te veoma lagano i kratko promiješaj.
  3. Ravnomjerno rasporedi dobivenu smjesu u lim, posipaj ju listićima badema, a zatim peci 8 minuta. 
  4. Smanji temperaturu pećnice na 160 stupnjeva i peci još 20 do 25 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi oko 10 minuta na žicama, a zatim ga preokreni na krpu ili masni papir koji si prethodno pripremila na kuhinjskoj radnoj površini i pusti da se kompletno ohladi.
  5. U međuvremenu, napravi namaz od čokolade: otopi čokoladu u vatrootpornoj zdjeli preko posude s vodom koja ključa (voda ne smije dodirivati zdjelu). Kad se otopi, dodaj maslac i lagano promiješaj, a zatim ostavi da se hladi 15 minuta. Zatim u nju postepeno dodaj slatko vrhnje, promiješaj električnim mikserom i dodaj sol. Ravnomjerno rasporedi preko ohlađene meringue kore, a zatim ohladi cijeli desert 15 minuta.
  6. Za nadjev pomiješaj slatko vrhnje i šećer u prahu te kavu u jednoj zdjeli. Umuti električnim mikserom dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Nastavi sve dok ne dobiješ mekane vrhove.
  7. Raširi kremu preko čokoladnog namaza. 
  8. Zatim sastavi roladu: pažljivo ju počni motati uz pomoć masnog papira i krpe. Ohladi ju najmanje tri sata, a prije posluživanja po želji ju još ukrasi rastopljenom čokoladom.

U slast!

 

čokoladna rolada Možda vas zanima... Martha Stewart ima najbolji recept za čokoladnu roladu Recepti Možda vas zanima... Dalgona kava inspiracija je za ovih pet napitaka... Recepti Možda vas zanima... Umjesto šalice kave - kuglica sladoleda Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 13:41 05. Lipanj 2022.

    Prekrasno