gastro postao
Ova čokoladna rolada dostojan je desert za sve slavljeničke večeri i druženja...
Ova će čokoladna rolada sa stola sigurno nestati u tren oka, a zašto i ne bi kada je, osim što odlično izgleda i ukusna. Ono najbolje od svega jest da ju je moguće i zamrznuti i sačuvati za one dana kada jednostavno nemaš vremena ni za pripremu najjednostavnijih recepata.
Nemoj da te nešto duži recept zavara, zapravo ju je kao i većinu rolada, veoma jednostavno pripremiti.
Sastojci za koru od bjelanjaka:
- suncokretovo ulje
- 6 bjelanjaka
- 330 g šećera
- 2 žlice običnog brašna
- 60 g mljevenih badema
- žlica espresso kave u prahu otopljena u jednoj žličici kipuće vode
- bademi narezani na listiće
Sastojci za čokoladni namaz:
- 200 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće
- 50 g maslaca
- 120 mL punomasnog slatkog vrhnja
- ½ žličice soli
Sastojci za punjenje:
- 200 mL punomasnog slatkog vrhnja
- 40 g šećera u prahu
- 1 žličica espresso kave otopljena u 1 žličici kipuće vode
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obloži masnim papirom. Lagano premaži uljem.
- U velikoj posudi umuti bjelanjke električnim mikserom dok ne nastane snijeg s krutim vrhovima. Zatim polagano dodaj šećer i umuti, na manjoj brzini. Zatim dodaj brašno pa umuti, a nakon njega dodaj mljevene bademe i kavu te veoma lagano i kratko promiješaj.
- Ravnomjerno rasporedi dobivenu smjesu u lim, posipaj ju listićima badema, a zatim peci 8 minuta.
- Smanji temperaturu pećnice na 160 stupnjeva i peci još 20 do 25 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi oko 10 minuta na žicama, a zatim ga preokreni na krpu ili masni papir koji si prethodno pripremila na kuhinjskoj radnoj površini i pusti da se kompletno ohladi.
- U međuvremenu, napravi namaz od čokolade: otopi čokoladu u vatrootpornoj zdjeli preko posude s vodom koja ključa (voda ne smije dodirivati zdjelu). Kad se otopi, dodaj maslac i lagano promiješaj, a zatim ostavi da se hladi 15 minuta. Zatim u nju postepeno dodaj slatko vrhnje, promiješaj električnim mikserom i dodaj sol. Ravnomjerno rasporedi preko ohlađene meringue kore, a zatim ohladi cijeli desert 15 minuta.
- Za nadjev pomiješaj slatko vrhnje i šećer u prahu te kavu u jednoj zdjeli. Umuti električnim mikserom dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Nastavi sve dok ne dobiješ mekane vrhove.
- Raširi kremu preko čokoladnog namaza.
- Zatim sastavi roladu: pažljivo ju počni motati uz pomoć masnog papira i krpe. Ohladi ju najmanje tri sata, a prije posluživanja po želji ju još ukrasi rastopljenom čokoladom.
U slast!