Ako imaš malo vremena i višak inspiracije donosimo ti odličan recept koji ne samo da je ukusan, već je zanimljiv i za gledanje. Dobro poznata, stara čokoladna rolada s malenim zaokretom u vidu žirafinog uzorka.
Zanimljiva kako mladima, tako i starima, ova rolada idealna je za popodnevna druženja ili proljetne i ljetne rođendane, pogotovo dječje. Zato, podigni rukave, pročitaj recept i baci se na njegovu izvedbu, a svakako nam pošalji i fotografiju rezultata koji će sigurni smo brzo nestati sa stola.
Sastojci za koru:
- 6 jaja
- 100 mL ulja
- 3 žlice vruće vode
- 6 žlica brašna
- 4 žlice šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žlice kakaa
- 2 žlice čokolade u prahu
Sastojci za punjenje:
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 150 g čokolade
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 100 g maslaca
- 2 velike banane
Priprema:
- Za početak odvoji bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravi snijeg.
- Žumanjke električnim mikserom izmiksaj te im dodaj šećer. Kada dobiješ pjenastu smjesu, dodaj ulje, dodatno izmiksaj pa postepeno dodaj brašno i prašak za pecivo, te na kraju vodu. Zatim u dobivenu smjesu ručno i uz pomoć silikonske lopatice umiješaj bjelanjke, odnosno snijeg u smjesu od žumanjaka.
- Od dobivene smjese odvoji otprilike 10 žlica koje trebaš prebaciti u slastičarsku vrećicu i pomoću nje u dubokom limu obloženom masnim papirom iscrtaj uzorak žirafe. Zatim stavi peći na dvije do četiri minute u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
- Za to vrijeme u ostatak smjese dodaj kakao i čokoladu u prahu i dobro ju promiješaj. Jednom pečen uzorak žirafe izvadi van i na njega ravnomjerno nanesi ostatak, sada smeđe, smjese. Vrati lim u pećnicu i peci na 180 stupnjeva još dvadeset minuta.
- Izvadi čistu kuhinjsku krpu i na nju izvadi pečeni biskvit, još uvijek s masnim papirom. Zarolaj ga i ostavi da se ohladi.
- Pripremi punjenje: Jaja sa šećerom pomiješaj u posudi iznad kipuće vode. Kuhaj dok smjesa ne dosegne 80 stupnjeva. Budi oprezna, jer ako nastaviš kuhati jaja preko ove temperature, skuhat će se i zgrušati. Dodaj čokoladu i ekstrakt vanilije. Ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu. Rastopi maslac i pomiješaj ga s smjesom čokolade i jaja.
- Zamotanu roladu odmotaj, makni masni papir za pečenje i premaži ju kremom od čokolade. Uz donji rub poslaži oguljene banane i pažljivo sve zarolaj. Ostavi na hladnom, a posluži samu ili s dodatkom voća, kuglice sladoleda ili nečeg trećeg.
U slast!