Salenjaci: nezaobilazna zimska poslastica

Domagoj Jakopović Ribafish
Salenjaci su tradicionalna zimska slastica koja može stajati nekoliko dana.
Vidi originalni članak

Ako ih nikada niste pripremali ni jeli, nemojte da vas obeshrabre sastojci. Upravo su zbog mljevenog svinjskog sala toliko prhki i ukusni. Salo dobro sameljite uz pomoć mašine za meso i utapkajte ga u tijesto prstima. 

Preporučujemo da ih punite domaćim džemom od šljive ili marelice, a po želji dodajte i mljevene orahe.  

 

Slatka božićna čarolija Čari blagdana: Četiri recepta za četiri omiljene slastice

 

Sastojci:

  • 500 g mljevenog sala 
  • 800 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 4 dcl mlijeka
  • 1 svježi kvasac
  • Žlica šećera
  • Prstohvat soli
  • Džem 

Priprema:

  1. Umijesite tijesto od brašna, mlijeka, kvasca,  jaja, šećera i soli i  pustite ga da se diže sat vremena. 
  2. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm, utapkajte  trećinu sala  prstima do polovice  i preklopite ga. Postupak ponovite još dva puta.
  3. Pustite da odstoji pola sata i onda ga tanko razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini. Tijesto izrežite na kvadratiće i u svaki stavite pola žlice džema.
  4. Preklopite i dobro prstima zalijepite rubove da se prilikom pečenja ne odlijepe.
  5.  Pecite ih 15 do 20 min na 180 stupnjeva.
  6. Kad se ohlade, pospite ih šećerom u prahu.
Posjeti Gastro.hr