Savjeti za pripremu finih popečaka od krumpira

Thinkstock : Savjeti i recept za pripremu popečka od krumpira
Uživaj u mirisnim, toplim, hrskavim popečcima od krumpira koji mogu biti sjajan prilog, samostalno vegetarijansko jelo uz salatu ili genijalna hrskava grickalica
Vidi originalni članak

U nastavku pročitaj nekoliko savjeta uz koje ćeš klasične popečke od krumpira dovesti do savršenstva. 

Koji krumpir odabrati? 

Za početak jako je važan - odabir krumpira. Uvijek biraj onaj s visokim postotkom škroba. To su tzv. brašnasti krumpiri i oni su savršeni za izradu popečaka. Najidealniji bi bio krumpir sorte russet. 

Masnoća za još bolji okus

Ulje je  izuzetno važno kako se popečci ne bi zalijepili za tavu. Možeš koristiti kombinaciju biljnih ulja i topljene masti za još bolji okus. Biljno ulje može izdržati jaku vatru, a samo nekoliko žlica masti dodaje onaj poseban okus koji popečke čini tako neodoljivima. Ako nisi upoznata s pilećom masti, riječ je o žutoj masti koja se nakon hlađenja temeljca diže na vrh. 

Začini...

Sol i papar neizostavan su dodatak popečcima od krumpira, a češnjak u prahu, peršin, komorač i vlasac također će se odlično sljubiti s krumpirom. Na tebi je da odabereš začine koji ti najviše odgovaraju. 

Najbolja metoda pripreme...

Ukoliko želiš uštedjeti vrijeme, svakako koristi ribež. No, nakon što usitniš krumpir i luk, ključno je iscijediti višak tekućine iz povrća, prije nego ga pomiješaš s jajima i začinima. Popečci će, ukoliko slijediš sve ove korake, biti savršeno hrskavi i slasni.

Za dodatnu uštedu vremenu, popečke možeš peći na dvije velike tave - istovremeno. I ne zaboravi dodavati ulje nakon svake runde, kako bi se popečci ravnomjerno ispekli. Ako slijediš ove jednostavne korake, svaki put ćeš biti nagrađen savršeno zlatnim, hrskavim popečcima od krumpira.

Popečci od krumpira

Sastojci:

  • 2 srednja krumpira, oguljena i naribana
  • 1 jaje
  • 1/3 šalice nasjeckanog luka
  • 1 žlica višenamjenskog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice papra
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • biljno ulje

 

La Vie Shobaine Slasni popečci od kukuruza i crvene paprike

 

Postupak:

  1. Krumpir sitno naribaj te iscijedi svu tekućinu. Stavi krumpir u veliku zdjelu. Dodaj jaje, luk, brašno, sol, papar i češnjak u prahu i sve dobro promiješaj. 
  2. U velikoj tavi zagrij ulje na umjerenoj vatri.
  3. U kipuće ulje stavljaj peći količinu smjese koja stane u žlicu, a zatim je spljošti.
  4. Peci sa svake strane nekoliko minuta, na srednje do jakoj vatri ili dok poprimi lijepu zlatno smeđu boju.
  5. Posluži odmah uz jogurt ili kiselo vrhnje. 

Isprobaj i ove recepte za popečke: 

 

 

gotovo za tren Odlični popečci od slanutka i tikvica

Brzi riblji ručak Hrskavi popečci od oslića s mirisom timijana

Iz kuhinje slavnog chefa Jamie Oliver obožava ove recepte za popečke

 

Posjeti Gastro.hr