Savršena krem juha od pečene cvjetače s harissom

Getty Images Krem juha od pečene cvjetače s harissom
Već smo se uvjerili da krem juhe mogu poslužiti kao samostalan obrok. Ova juha od pečene cvjetače definitivno spada u tu slavnu kategoriju...
Vidi originalni članak

Harissa pasta je mješavina različitih ljutih papričica, češnjaka, korijandera, sjemenki kima i morske soli. Savršena je za mariniranje mesa za roštilj, ali podjednako podiže i okus variva i juha. Ovog smo je puta iskoristili za pripremu krem juhe od cvjetače, koja pršti okusima i dovoljno je zasitna da bude samostalan obrok. 

 

fini zalogaji Hrskava cvjetača iz pećnice s parmezanom i mrvicama

 

Juhu ćeš pripremiti brzo, osobito ako cvjetaču ispečeš ranije i samo je kratko skuhaš i izblendaš prije serviranja. Preporučujemo da je serviraš s pečenim slanutkom ili krutonima.

Juha od cvjetače i harisse 

(2 serviranja, jednostavno, 75 minuta)

Sastojci:

  • 500 g cvjetače
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • pola žličice harissa paste
  • 3 glavice češnjaka
  • 1 manji luk
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • pola žličice kurkume
  • 500 ml vode
  • papar i sol po ukusu

 

prilog za 5! Predobra pečena cvjetača sa slanutkom i narom

 

Postupak:

  1. Lim obloži aluminijskom folijom. Cvjetaču nareži na veće komade i začini je s 2 žlice maslinovog ulja,kuminom, kurkumom i harissa pastom pa dobro promiješaj rukama. 
  2. Peci 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. 
  3. U lonac stavi ostatak maslinovog ulja i poprži luk i češnjak dok ne postanu prozirni. Dodaj cvjetaču i ulij 500 ml vode. Začini soli i paprom, poklopi i kuhaj 10-15 minuta, dok cvjetača ne omekša. 
  4. Izblendaj juhu štapnim mikserom ili u blenderu. Isprobaj pa po želji dodatno začini soli i paprom. 

 

u sezoni Pečenu cvjetaču učini zvijezdom svog stola!

 

Posjeti Gastro.hr