Skromna cvjetača nepravedno je zapostavljena i radimo je uglavnom na dva, tri načina - kuhanu (samu ili s drugim povrćem), pohanu ili pak s krušnim mrvicama. Malo je posolimo, eventualno popaprimo i onda se čudimo što je svima (pa i nama!) dosadna i što je većina ljudi izbjegava.
No cvjetača je zapravo vrlo svestrana, i jako zdrava namirnica. Iako nam je u supermarketima i zamrzivačima dostupna cijele godine, upravo sada, zimi, je njezino vrijeme. A uz dodatak zanimljivih začina, ulja aromatiziranog začinskim travama, češnjaka ili pak sira (možeš koristiti i veganski ako želiš potpuno plant-based jelo) cvjetača će postati glavna zvijezda tvog stola. Kad kušaju tvoju pečenu cvjetaču prema našim uputama, svi će te tražiti repete… i recept.
I važna napomena – ovo je recept za 4 osobe, ali i za manje onih jako gladnih!
Začinjena pečena cvjetača
Sastojci:
- 3 žlice maslinova ulja
- 3 češnja češnjaka, dobro usitnjena
- 2 žlice ribanog parmezana (ili veganske inačice)
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žličica sušenih listića peršina
- ¼ žličice soli
- 1/8 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1 veća glavica cvjetače
- sjeckani svježi listići peršina, za ukras
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- U maloj zdjeli izmiješaj češnjak, ulje, žlicu parmezana, sušeni bosiljak i peršin, sol i papar.
- U pleh obložen papirom za pečenje stavi opranu cvjetaču i premaži je sa ¾ pripremljene marinade.
- Prekrij aluminijskom folijom i peci 30 minuta. Nakon toga makni foliju i peci još 15-ak minuta, dok cvjetača još malo ne omekša i dobije hrskavu koricu.
- Izvadi iz pećnice, premaži ostatkom aromatiziranog ulja i pospi preostalom žlicom parmezana. Vrati u pećnicu, uključi gril opciju i peci oko 5 minuta. Prije posluživanja pospi svježim peršinom.