gastro postao
Ovo jelo bit će hit kako kod mladih, tako i kod starijih...
Nadjev od cvjetače i graha nedvojbeno je zasitniji od tradicionalnog nadjeva s krumpirom koji dolazi u receptima o pastirskoj piti. Ovaj je jednako, ali ne i više ukusan, a tvoji ukućani neće ni primijetiti da si zamijenila namirnice! Odvoji 45 minuta i napravi jelo koje osim svježe i izravno iz pećnice, možeš zamrznuti i podgrijati onda kada će ti najviše odgovarati!
Također, osim ove, standardne verzije, postoji i vegetarijanska u kojoj govedinu zamijeniti možeš tempehom.
Sastojci:
- 650 - 700 g krte govedine
- 1 mala ili srednje velika glava cvjetače, narezana na velike komade
- 1 veliki luk, narezan na četvrtine
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica maslinovog ulja
- 240 g šampinjona
- sol, papar po želji
- 2 žlice maslinovog ulja
- 180 mL paste od rajčice
- 125 mL vode
- 280 g kuhanog graha, ocijeđenog i ispranog
Priprema:
- U veliki lonac stavi cvjetaču i prekrij ju vodom. Neka se kuha na velikom plameniku dok ne proključa, a ona nastavi kuhati na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, sve dok ne omekša.
- Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva.
- U multipraktiku usitni luk i češnjak.
- Na srednje jakoj vatri zagrij 1 žličicu maslinovog ulja u velikom loncu, Dodaj smjesu luka i češnjaka, gljive i govedinu. Posoli i popapri po želji. Kuhaj dok govedina ne poprimi smećkastu boju, odnosno oko 5 do 10 minuta.
- U manjoj posudi pomiješaj pastu od rajčice i vodu te dobivenu smjesu dodaj u lonac s govedinom. Po želji dodaj kajenski papar i isključi plamenik.
- Ocijedi cvjetaču, vrati ju u lonac i dodaj 2 žlice maslinovog ulja, sol i papar po želji te (bijeli) grah. Štapnim mikserom izmiksaj kako bi dobila glatku smjesu.
- Prebaci smjesu govedine u posudu za pečenje. Rasporedi ravnomjerno. Dodaj zatim na vrh smjesu sa cvjetačom. Peci 20 do 30 minuta dok se u složencu ne pojave mjehurići.
- Posluži toplo!
U slast!