gastro postao
Već smo se uvjerili da krem juhe mogu poslužiti kao samostalan obrok. Ova juha od pečene cvjetače definitivno spada u tu slavnu kategoriju...
Harissa pasta je mješavina različitih ljutih papričica, češnjaka, korijandera, sjemenki kima i morske soli. Savršena je za mariniranje mesa za roštilj, ali podjednako podiže i okus variva i juha. Ovog smo je puta iskoristili za pripremu krem juhe od cvjetače, koja pršti okusima i dovoljno je zasitna da bude samostalan obrok.
Juhu ćeš pripremiti brzo, osobito ako cvjetaču ispečeš ranije i samo je kratko skuhaš i izblendaš prije serviranja. Preporučujemo da je serviraš s pečenim slanutkom ili krutonima.
Juha od cvjetače i harisse
(2 serviranja, jednostavno, 75 minuta)
Sastojci:
- 500 g cvjetače
- 1 žličica sjemenki kumina
- pola žličice harissa paste
- 3 glavice češnjaka
- 1 manji luk
- 3 žlice maslinovog ulja
- pola žličice kurkume
- 500 ml vode
- papar i sol po ukusu
Postupak:
- Lim obloži aluminijskom folijom. Cvjetaču nareži na veće komade i začini je s 2 žlice maslinovog ulja,kuminom, kurkumom i harissa pastom pa dobro promiješaj rukama.
- Peci 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- U lonac stavi ostatak maslinovog ulja i poprži luk i češnjak dok ne postanu prozirni. Dodaj cvjetaču i ulij 500 ml vode. Začini soli i paprom, poklopi i kuhaj 10-15 minuta, dok cvjetača ne omekša.
- Izblendaj juhu štapnim mikserom ili u blenderu. Isprobaj pa po želji dodatno začini soli i paprom.