gastro postao
Počasti se bogatim sendvičem od junećeg flama i velikih, karameliziranih kolutova luka.
Jamie Oliver proslavio se time što ne kuha poput chefova, već njegova hrana odiše duhom opuštene kućne atmosfere – baš kao i ovaj sendvič. Priprema traje otprilike sat vremena i idealan je za obiteljsku novogodišnju proslavu. Tvoji će najmiliji sigurno tražiti repete!
Sastojci:
- 400 g junećeg flama
- 2 velika luka
- 20 g maslaca
- Maslinovo ulje
- 70 g smeđeg šećera
- 125 ml vinskog octa
- 1 štruca ciabatte
- 1 šaka potočarke
Priprema:
- Izvaditi flam iz frižidera i pričekati da se temperatura spusti na sobnu. Omotati ih u papir za pečenje i poklopiti težom tavom ili posudom. Zbog toga će svi dijelovi biti jednake debljine.
- U međuvremenu oguliti luk i narezati ga na krugove debele dva centimetra.
- Maslac, malo maslinovog ulja i šećer otopiti na tavici na srednje jakoj vatru. Posložiti luk i pustiti da se prži pet minuta.
- Uliti u tavicu ocat, staviti poklopac, smanjiti vatru i kuhati 35 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju i ne karamelizira se.
- Ciabattu staviti u pećnicu na 110 stupnjeva i zagrijati je.
- Posoliti i popapriti flam i peći ga u tavici na jakoj vatri otprilike tri minute sa svake strane.
- Pričekati kratko da se flam odmori, a zatim ga narezati na komade debele jedan cm. Preliti ih sokom od pečenja i s još malo maslinovog ulja.
- Narezati ciabattu na komade i napuniti komadima steaka, potočarkom i lukom.
Uživaj!