gastro postao
Ako se želiš malo odmaknuti od klasičnih priloga, obavezno isprobaj kombinaciju hrskave cvjetače i slanutka s osvježavajućim narom.
Ovaj zanimljiv prilog bit će odlična izbor za blagdanski stol, i zbog okusa i zbog kombinacije boja. Prikladan je za vegane i goste koji su na prehrani bez glutena, a uz to je i bogat proteinima.
Ovaj prilog također može poslužiti i kao bogata blagdanska salata, ako dodaš špinat, rukolu i/ili matovilac i dodatno začiniš maslinovim uljem i limunom.
Pečena cvjetača sa slanutkom i narom
Sastojci:
- 1 srednja glavica cvjetače
- konzerva slanutka (400 g)
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica kumina
- 1 žličica slatke crvene paprike
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- 5 žlica bobica nara
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Postupak:
- Slanutak isperi i ocijedi. Cvjetaču očisti i nareži na manje komade.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- U velikoj posudi pomiješaj cvjetaču i slanutak pa začini svim navedenim začinima i prelij maslinovim uljem i sokom limuna. Dobro promiješaj!
- Rasporedi cvjetaču i slanutak po limu za pečenje i peci otprilike 45 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
- Pečeni slanutak i cvjetaču pomiješaj s narom i nasjeckanim svježim peršinom. Posluži odmah!